Чех Пласт организира ден на отворените врати


На 28 май се състоя Денят на отворените врати на фирма Чех Пласт.

Ученици от врачански училища се запознаха с производствените процеси, работната среда и историята на фирмата, представени подробно от управителя на компанията инж. Димитър Иванов и ръководител производство в Чех Пласт г-н Йото Йотов.

Денят на отворените врати е част от програмата за създаване на дуална система за обучение, в която бизнесът и професионалните училища изработват план-график за провеждане на практическото обучение, а компаниите определят наставници, които да обучават на работните места учениците. Минимумът е 1 наставник на всеки 5 обучаеми, но в зависимост от потребностите на учениците е възможно работата на един наставник да e обвързана само с едно дете. Компаниите подписват трудов договор с ученика и му заплащат възнаграждение за положения труд.

Дуалното образование или ученето чрез работа е един от ключовите фактори за икономическия успех и ниските нива на безработица в Швейцария, Германия и Австрия. Целта на програмата в България е създаване на устойчива система за професионално образование, в която то да е тясно свързано с високите стандарти и изисквания на бизнеса. Това е визия, в която професионалните училища генерират компетентна и висококвалифицирана работна сила, отговаряща на непосредствените нужди на пазара на труда.

Може да харесате още...