Черупки вдъхновиха направата на супер-стъкло

cherupka

Инженери, заинтригувани от здравината на черупките на мекотелите, са успели да направят ултра-здраво стъкло, което е 200 пъти по-яко от обикновеното стъкло. Напук на логиката това стъкло се заякчава чрез въвеждането на мрежа от микроскопични пукнатини.

Инженерите били впечатлени от това, че черупките на мекотелите обичайно са съставени от съвсем крехки минерали. Учените от екипа на университета McGill в Монреал започнали да изследват в съвсем близък план как са устреони естествените материали като черупки на мекотели, кости и нокти – макар да са направени от крехки минерали.

Оказало се, че тайната се крие във факта, че минералите са свързани помежду си в по-големи, по-здрави „звена“. Обвързването на материалите в подобни микро-структури обаче означава, че черупката съдържа изобилие от малки разделителни линии, наречени „интерфейси“. На пръв поглед това може да изглежда като слабост. На практика обаче е майсторски дефлектор за външен натиск.

Знаейки това, екипът използвал лазер, за да изреже микроскопични 3D пукнатини в стъклени парчета, след което пукнатините били запълнени с полимер. Учените открили, че това стъкло е 200 пъти по-здраво. Въздействията върху стъклото се поемат по-добре – при което се получава леко огъване, вместо разцепване. „Гравираното“ стъкло може да „се разпъва“ почти 5%, преди да достигне точката на счупване – на фона на едва 0,1% за стандартното стъкло.

По-якото стъкло може да намери приложение в изработката на бронирани прозорци, очила или дори смартфон-екрани.

greentech.bg

Може да харесате още...