Чешко изобретение: боя, която убива мухъла по фасадите

Чешки учени от няколко чешки училища, институти и фирми след пет години на изследвания са измислили уникална боя. В основата й са  фотоактивни  вещества, които убиват мухъла по фасадите на изолираните  къщи.

В продължение на две години, боята е била използвана успешно, на първо място в панелните жилища. Резултатите от анализа показват, че химичните процеси в комбинация със светлината могат да унищожат микроорганизмите в продължение на 10 години.

„Светлочувствителната боя Balclean е голям успех на чешки учени, който ние прилагаме на практика. Изключителността на изобретението се заключава в използването на светлочувствителна реакция за многократно унищожаване на всички микроорганизми в изолираните фасади. В Чехия  не съществуват други подобни решения „- щастливо споделя Радек Кубалек, директор на компания, успешно използвала боята.

За първи път тази боя е бил използван преди повече от две години. Учените разполагат с достатъчно доказателства за отличните резултати от действието на боята. Микроскопските анализи показват, че няма промени във функционалността й за посоченото време.

Гарантираният ефект на боята е 10 години. Реалните резултати, включително резултатите от тестовете, които симулират ускорено стареене на материала, показват, че ефектът от унищожаване на микроорганизми не намалява, но авторите предполагат, че след 10 или повече години боята ще започне да губи от свойствата си.

Боята не причинява вреди на околната среда. „Очаква се, че с течение на времето боята да се поддаде на ерозията и да стане безвредна част от околната среда, тъй като минералните компоненти, силициев диоксид,  титанов диоксид са често срещани в природата „, добавя Кубалек.

Проучването продължава и през следващите три години, учените ще разполагат с три хиляди проби, въз основа на които те ще продължат да изучават микроорганизми по фасадите. Някои видове плесени, които са по фасадите, могат да причинят  алергии.

Чешките учени са патентовали изобретението си.

aroundprague.cz

Може да харесате още...