Четирима продължават в битката за архитект на София

Четирима от кандидатите да заемат овакантения от Петър Диков пост на главния архитект на София продължават надпреварата и предстои да защитят концепциите си за градско планиране и развитие на столицата в понеделник – 28 март, реши конкурсната комисия.

Тя е оценила най-високо – с 4.55, Влади Калинов, който в момента е директор на „Контрол по строителството“ към Столичната община и е сочен като дясна ръка на оттеглилия се Петър Диков. Следващите претенденти, успели са прескочат летвата от 4 точки, поставена от общината, са Здравко Здравков – 4.48, Иван Моев – 4.04, и Иван Шишков – 4.00.

Оценките на отпадналите кандидати са следните:

Георги Бакалов – 3.53

Николай Пърпов – 3.39

Стефан Добрев – 3.01

Иван Несторов – 2.93

Ивайло Мишев – 2.81

Николай Яръмлъков – 2.69

Бойко Кадинов – 2.43

Румен Несторов – 2.23

Огнян Драганов Тунтев- 1.75

 Защитата на концепциите на четиримата допуснати до финалната фаза няма да е публична, но след приключването й документите ще бъдат публикувани.

При изслушването на кандидатите архитект Влади Калинов представи намерения за цялостна промяна на Направление „Архитектура и градоустройство“. Той предлага смяна на модела за взимане на решения и ново специализирано звено за устойчиво развитие. Смята, че е необходимо преразглеждане на общия устройствен план на София.

Арх. Здравко Здравков е създател на архитектурно бюро „Квадра -04“. Той залага на „визия за реформи“ и концепция за София като зелен и привлекателен град. Предлага ново звено за градско и пространствено планиране и три нови отдела – „Анализ и развитие на транспорта“, „Жилищни територии“, „Недвижимо културно наследство“. Има идея за свързване на дигиталните архиви на районните администрации и смята, че различните видове градски транспорт трябва да са равнопоставени.

Арх. Иван Моев работи в частно бюро, което е проектирало части от София по поръчка на Столичната община. Той залага на единен експертен съвет, в който да влизат и зам.-кметовете по строителството, околна среда и транспорт, както и представители на гражданското общество.

Арх. Иван Шишков е бил 14 години районен главен архитект – първо шест години на Банкя, а последните 8 на район „Триадица“.Той предлага по-тесни отношения между главния и районните архитекти, както и разширяването на общински експертен съвет.

mediapool.bg

Може да харесате още...