Cube Berlin с вентилирана двойна стъклена фасада

Cube Berlin 1
Cube Berlin е атрактивна 11-етажна офис сграда, разположена на площад „Вашингтон“ в градската зона на Берлин. Проектирана от 3XN Architects и построена от CA Immo, сградата с търговско предназначение и площ от 19 000 квадратни метра е чудесен пример за това как иновативният архитектурен дизайн може да бъде успешно комбиниран с комплексните технически изисквания за интелегентна офис сграда. Cube Berlin се откроява благодарение на изцяло остъклена двойна вентилирана фасада, която интегрира сградата в околната среда. Уникалната фасада не само отговаря на естетиката, замислена от архитектите, но и на високите изисквания за енергийна фективност.

Благодарение на комбинациите от стъкла, използвани в изцяло остъклената фасада, сградата отразява заобикалящата я среда от всички страни и поради това динамично променя външния си вид в зависимост от ъгъла на гледане, атмосферните условия и времето на деня. Динамичната фасада е съставена от стъпаловиден термичен слой под външната стъклена облицовка, която обвива сградата в триъгълни модели. Торбен Остъргаард, партньор в 3XN Architects и архитект на проекта, коментира: „Ръководихме се от идеята да скулптурираме сградата така, че да влезе в диалог с градското пространство, околните сгради и живота на площад „Вашингтон“. За да постигнем този ефект се спряхме на фасада от светлоотразително стъкло, което подчертава повърхността и същевременно визуално отразява околната среда. Надяваме се дизайнът да провокира минувачите да зададат въпроса: „Какво всъщност се случва тук?“, и дори да ги накара да си помислят, че сградата всъщност флиртува с тях.“
Cube Berlin 2

Енергийна ефективност

Наред с изумителната архитектура проектът се откроява с по-ниско потребление на енергия в сравнение с традиционните офис сгради, главно заради стъклената вентилирана двойна фасада. Освен че е естествен източник на дневна светлина, фасадата осигурява и ефективна защита срещу слънчевата топлина, както и естествена вентилация между двата слоя. Йоаким Фоут от Drees&Sommer, консултант за фасадата на проекта споделя: „За да предотвратим прегряване на кухината, сме използвали слънцезащитни покрития и слънцепоглъщаш филм поливинилбутирал (РVВ), който абсорбира идващата отвън слънчева енергия“.

Матиас Шмит, мениджър „Развитие“ в инвеститорската компания CA Immo, заявява: „Конструкцията на фасадата всъщност е много енергийно ефективна и в комбинация с добре обмислената техническа концепция, която освен всичко друго включва и възстановяване на енергия от топлина, се стига до високоефективно енергийно решение, което ще опровергае широко разпространеното мнение, че стъклените сгради са сериозни консуматори на енергия.“

Предизвикателство представлява и съставната структура на стъклото. Добавен е допълнителен структурен междинен слой, който е съвместим със слънцеабсорбиращия PVB филм. Това решение е разработено от нулата и е трябвало да бъде одобрено от съответните национални служби още на етапа на проектиране и строителство. С добавянето на този допълнителен структурен междинен слой се увеличава стабилността на ръбовете, а от друга страна намаляват рискът от разслояване и индексът на пожълтяване.

За фасадата са използвани стъкла на Guardian Glass:
– Guardian SunGuard® HD Diamond 66 Ultra and SuperNeutral SN 62/34 – стъкло за слънцезащитен контрол;
– Guardian ClimaGuard® Premium2 – топлоизолационно стъкло;
– Guardian UltraClear® low-iron – флоатно стъкло.

Може да харесате още...