Дървена колиба в гората – изобретателност и рециклирани материали

Малките жилища стават все по-модерни, а този микро-дома на колела, изработен така, че да изглежда като класически цигански фургон, се намира насред гората. Макар да е маломерен, той има почти всичко, от което човек се нуждае за живот в гората.

Първото нещо, което ще забележите в тази циганска каручка, е заобикалящата я миризма на кедър и звукът на разбиващите се вълни от езерото, което е само на хвърлей разстояние зад хълма. През зимата пушекът се издига нагоре от комина, който стърчи над извития покрив на фургона. Има малък път, който води до зелената поляна, но е най-приятно да се стигне до караваната пеша.

Фургонът е паркиран насред тази гора от няколко години, но е напълно подвижен и може да се мести с камион или трактор, защото си има колела. Построен е върху шаси за 5-тонен камион, което струвало $100 и е било закупено от местния двор за вторични суровини. Дъските на пода на къщата са прикован към елхови, които са закрепени с болтове към металната рамка. Върху тях лягат стените, а цялата структура е „увенчана“ с извит покрив също от греди.

Използваните за създаване на този фургон строителни методи са комбинация от традиция и изобретателност, като самите материали включват и нови, и рециклирани суровини. Повечето от прозорците могат да се отварят, за да влиза свеж планински въздух вътре. Дори прозорците са втора ръка, добити от местните вестници за малки обяви. Уникалният кръгъл прозорец в единия край е реновирана масичка за пикник от 70-те години.

За покрива е използвана ламарина, а на повдигнатото му било има отдушник и две извити капандури. Външните керемиди са направени от смърч, а извивките от вътрешната страна на жилището са покрити с опъната платно, здраво закрепено с телбод на място и боядисани в бяло. Фургонът е изцяло окабелен. Малката пропанова горелка за печка и фурна е рециклирана от стар кемпер.

А какво да кажем за зова на природата? Наблизо има компостираща тоалетна в пристойка с формата на буква А. Чугунена вана с крачета над над огнището осигурява топла вода.

greentech.bg

Може да харесате още...