Дървени решетъчни фасади

fasada

Свере Фен проектира павилион във Венеция и включва по необичайни начини скандинавски архитектурни елементи. Един от най-привлекателните детайли на сградата е покритието на покрива с ламели. Дървета, засадени в самата сграда, минават през него, блокират слънчевите лъчи и филтрират светлината. В зависимост от ъгъла, покривните крила позволяват на посетителите да видят цвета на небето и короните на дърветата, внасяйки динамика в осветлението и движението на павилиона.

fasada

Използването на паралелни летви върху фасади, стени и покриви е традиция, произхождаща от скандинавската архитектура, която се разпространява по целия свят. Дървените летви или ламели обикновено се явяват като втори слой на фасадата. Те са външна облицовка, която може да бъде както функционална, така и естетическа. Различните възможни аранжировки на дървото придават топлина, уют и изтънченост на сградата.

Обикновено летвите се инсталират доста лесно. При зидана конструкция или някакъв друг тип стена те се завинтват върху скелета на равни интервали. Разстоянието и посоката могат да се регулират според плановете.

При проекта Sparkasse Bank на Dietger Wissounig Architekten целта на институцията е да създаде спокойна и приятелска среда за клиенти и служители. Фасадата от дървен фурнир обгражда цялата сграда и се пречупва по различен начин от прозорци и други рамкови отвори, които осигуряват уединение, лекота и прозрачност.

fasada

Освен за фасади, тези ламели могат да се използват и при покриви. Външните стени при къщата 11 x 11 на Titus Bernhard Architekten са покрити с вертикална дървена ламелна фасада, която се слива с горната част на покрива. Ламелите са на различно разстояние и това придава динамика на фасадата.

fasada

fasada

В проекта на Kühnlein Architektur покритието от дървени летви обединява две пространства –  едното с жилищни площи, а другото – със серия от спални. В този случай фасадата е направена от необработена дървесина от лиственица и с течение на времето ще посивее.

fasada

Използването на покрития от дървени летви може да бъде добро средство за обновяване и внасяне на повече оживление в дизайна. Архитектите от Kamil MrvaВ в Чешката република използваха този метод, за да придадат на сградата по-съвременен вид. Фасадата е направена от обикновени недообработени летви, донесени от близката дъскорезница.

fasada

В проекта Puinhuis на Felto, оригиналната сграда получава нова обвивка. Формата все още съответства на тази на старата сграда, но вертикалните дървени летви и поредица от квадратни прозорци, очевидно подредени на случаен принцип, ясно маркират нейната съвременност и уникалност.

fasada

Естествените дървени летви не винаги трябва да бъдат разположени вертикално с еднакво разстояние между тях.  Innauer-Matt Architekten използва хоризонтални ивици на тъмен фон, за да обгърне целия просторен обем на фронтонната къща. По същия начин в проекта на Snøhetta дървените летви се прилагат както хоризонтално, така и диагонално.

fasada

fasada

При Core Agora Shops, проектиран от Not a Number Architects, полупрозрачните фасади на павилиона са направени от сплетени шперплатови ламели, които отразяват традиционните техники на кошничарството. Тази дървена фасада действа като свързващ мотив на целия комплекс, но също така и като вертикална слънцезащита.

fasada

fasada

В проекта за малка вила в Холандия архитектите са избрали да покрият цялата сграда с тъмни дървени летви.

fasada

В проекта си Fazenda Catuçaba, Марсио Коган и Лайр Рейс (Lair Reis) покриват всичко с дървени летви. Те избират сурови трупи с органични форми. Това създава уникален модел с игра на сенки и светлина.

fasada

fasada

Чрез тези примери е възможно да се види гъвкавостта и възможностите на този уникален фасаден дизайнерски елемент. При него естетиката е едновременно спокойна и динамична, има игра с естественото осветление и сенките. Той може да помогне за намаляване на прекомерното слънчево греене и  позволява добра вентилация.

Може да харесате още...