Дървените прозорци – носталгия по миналото или комфорт от природата

С развитието на технологиите вече половин век дървото бе изместено от пластмасата като суровина за изработката на прозорци. Благодарение на рекламата, както и относително ниската цена, тези прозорци станаха „лице” на сградите и жилищата у нас. Но дори и най-технологичните материали не биха могли да изместят прелестта и традицията на дървото като природен материал. Модерните технологии само помагат  да се произвеждат устойчиви на външни влияния дървени конструкции. Съвременните технологии позволяват от многослойни дървесни греди да се  изработват рамки за прозорци и други конструкции. Така не само продуктът става по–качествен, но се запазват топлоизолационните характеристики, устойчивостта  и естествения облик на  дървото.
Дървото се обработва трудно. Това е и една от причините у нас да има твърде малко производители на дървена дограма. По-високата цена е другият фактор, който влияе на потреблението на този продукт. Но дори и тя не може да откаже привържениците на дървото. В последно време има спад в търсенето на пластмасови прозорци, за сметка на топлината и комфорта на дървото.

Дървените прозорци спомагат внасят особено спокойствие и комфорт. Лекотата и естетиката им прави съвременните сгради модерни и уникални, а разнообразието  от цветове помага да се намери точния вариант, който най-добре ще хармонизира с интериора. И освен това дървото, за разлика от изкуствените аналози, дава жива енергия от природата.

Технологията при изработката на врати и прозорци е различна, но качеството на крайния продукт трябва да е еднакво високо. И в това, смятам, е най-голямата конкуренция между производителите и търговците. Предимството е за клиента, който може да избира измежду различните видове материали – дърво, пластмаса, алуминий, метал и да ги комбинира в зависимост от потребностите си, архитектурата и вида на сградата. За съжаление цената, все още е водещ фактор при избора и на дограма у нас.

ТЕХНОЛОГИЯ

Бяхме свикнали с чамовите прозорци от близкото минало. Но и те не бяха толкова лоши, ако не ги боядисвахме всяка година с какви ли не бои и така постепенно и сигурно увреждахме дървесината. Те се „налюспваха” и дървото не можеше да „диша”, а през пукнатините влизаше влага. Затова масово сменихме старите черчевета на прозорците  с модерна пластмасова и алуминиева дограма.
След първичното „преобличане” на сградите, българинът стана по–взискателен към материалите и качеството на прозорците. Нарастващите изисквания към топлинните и енергийни характеристики към ограждащите конструктивни елементи накара и инвеститори и строители да търсят по-качествена дограма. Но все пак основният потребител на дървената дограма си остава собственикът.

На българския пазар успешно се представят както родни така и чужди производители на дървена дограма. Немските технологии са водещи в този бизнес, затова и повечето български производители следват техните традиции и иновации.

Изработката на дървена дограма е трудоемък и труден процес, споделят български производители. Не е като да вземеш отнякъде профили, стъкло и обков и за два дни да направиш стъклопакет, сравняват те работата си с тази на някои „незнайни” производители на дограма.

Обработката на повърхността включва:
– Импретниране –  нанасяне на основа (импрегнант) срещу гниене и гъбички.
– Лакиране. Равномерното полагане на лаковото покритие удължава срока на експлоатация. Много е важна адхезията на лака, който трябва да проникне в дълбочина и да се свърже с дървесината. Лакът е този, който пази дървото от външни влияния, но ако прозорците не се поддържат правилно, може да се нарани конструкцията.
– Боядисване. От качество на боите зависи и дълговечността на дървените рамки. Не може да се боядисва дърво с алкидна боя или автоемайл лак.

Съвременните профили от дърво преминават през редица процеси на обработка. Дървесината се суши в компютърно управлявани сушилни.  Профилите биват тествани многократно на опън и якост и излагани на изкуствено създадени тежки външни влияния. Така се изключва възможността от деформации в процеса на експлоатация на трислойната дървена дограма.

Много се опитват да правят дървена дограма, но  често се случва да не са подготвени за всички тези процеси, и се отказват. Такива коментари чувам от по-стари производители на дървени конструкции

СУРОВИНАТА

Дървеният материал доказва своето многообразие и устойчивост във всички варианти на строителството. Наскоро в Швеция бе открито и най-старото дърво на света – на приблизително  9 500 години. Не случайно някои немски производители на дървени прозорци и врати защитават екологично чистия продукт – дървото , като изтъкват вредното въздействие на пластмаса върху околната среда и здравето на хората.

Изработката на дървена дограма не от масивна дървесина, а многослойни ламели, я прави по-устойчива на натоварвания, дава по-богати възможности за цветово оформяне и дизайн. Отстранени са дефектите на дървесината: чепове, смолни канали, сърцевина. По този начин се намаляват до минимум естествените вътрешни напрежения в дървесината и така се елиминира риска от деформации с течение на времето и се постига по-добра устойчивост и дълготрайност в съчетание с подобрен външен вид на профилите.

Дървеният профил се прави от две или три слепени дъски. Все повече се говори, че трислойната дървена дограма е отличен избор за нашите климатични условия. Този профил не допуска измятане, не се деформира при резки температурни амплитуди и не съществува опасност от конденз.

Произвежда се дървена дограма по немски и европейски стандарти от различни иглолистни, широколистни или екзотични дървесни видове  .
– Иглолистна дървесина – бор, смърч и ела.
– Широколистна дървесина – бук, дъб, орех, череша и акация.
– Екзотичните – бяла сарая, махагон,  евкалипт, Червено меранти (Индонезия), Таури – вид бразилски дъб, Окуме (Африка и Габон) и др.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Технологията на заобления дървен профил Soft Line е патентована в европейските страни. С нея се удължава живота на дограмата и устойчивостта й на механични въздействия.

Гаранция за високото качество на профилите са лабораторните тествания и изпитания, които се извършват в лицензираните технически лаборатории.

Дървената дограма се характеризира с отлична звуко- и шумо- и термоизолация, високи влагоустойчивост и проводимост на въздух, надеждна UV защита. Koлкото по-порест е дървеният материал, толкова  по-лош проводник на топлината е той.  През лятото не излъчва топлина, а през зимата не пропуска студ. Свойството му да регулира влажността на въдуха в стаята допринася за по-благоприятния вътрешен климат. Допълнителна водоустойчивост на стъклопакета може да се гарантира с  алуминиеви водобрани, монтирани върху елементите изложени на агресивно влияние от атмосферните условия. Обикновено се разполагат в долната част на крилото и на щока.

Основни показатели:
– Водоустойчивост – клас по норматива UNI EN 12207:2000
– Устойчивост на атмосферно налягане – клас по норматива UNI EN 12208:2000
– Устойчивост на вятър – по норматива UNI EN 12210:2000
– Термична изолация – (Uw) от 2,7 до 1,1 W/m²K (.49 ÷ .24 BTU / HR / FT)*
– Шумоизолация – (Rw) от 34 dB до 42 dB (ISO 717)*
* в зависимост от използвания стъклопакет

Немският стандарт за дървена дограма е:
К=1.1W/m² K (с К-стъкло). Трислойна дървена дограма с 24мм стъклопакет постига осезаемо понижение на топлинните загуби.
Звукоизолация при стандартен стъклопакет Rw=32dB
Въздухонепроницаемост и водонепропускливост съответстващи на стандарта DIN 68121/JV68

Производствената технология се базира на най-добрите резултати, постигнати от европейските производители и дългогодишният опит на българските производители на дървени конструкции. Повечето фирми спазват  стандарта DIN 68121, който ги задължава да използват само най-качествените матеиали, обков, лакове, стъклопакети, водобрани и др. материали. Профилът на този стандарт е най-широкият за дървена стъклопакетна дограма (68 мм) и това дава голяма стабилност и здравина на крайното изделие.

Повечето механизми за дървена дограма със стъклопакет  са Maco или G-U. Те осигуряват качествено затваряне на прозорците и гарантирано уплътняване по целия контур. Възможни са различни начини на отваряне: по една ос (хоризонтална или вертикална), по две оси (хоризонтална и верикална), отваряне от дистанция на оберлихтови прозорци, плъзгане с фронтално отместване (система „фолксваген”) – обикновенно или автоматично, отвряне тип „хармоника“ с различни начини на нагъване.

Стандартно се монтира най-широкия стъклопакет – 24 мм с флоатно стъкло, с много добри топлоизолационни показатели. Той може да се изготви и от цветни, огледални, орнаментни или матирани стъкла.

Цената за изработка на дървена стъклопакетна дограма се формира на база много фактори – дървен материал, размери на прозореца, начин на отваряне, вид на стъклото и др.

Усещане за „старото“

Това е един от най-старите модели, дело на италианската компания I.C.S.A, семейна компания, създадена от фамилията дърводелци Gabrieli. Днес I.C.S.A., е една от най-ефективните и организирани фирми, произвеждаща врати, прозорци и капаци в Ломбардия и Северна Италия.

Профилът  с дебелина 68 mm може да се монтира в стъклопакет 4/20/4 с ниско  eмисионно стъкло с Ug 1.4 UW. С други думи, дограмата може да бъде инсталирана в планинските райони с минусови температури.

Двукатни прозорци

Не става само въпрос за съхраняване на културните паметници, а за запазване на старите стилове – при саниране на стари сгради.

Немският производител на дървена дограма КАПО е един от малкото, които все още произвеждат двукатни прозорци.

Teзи прозорци могат да бъдат произведени в различни комбинации на шпросите, на профилите и на осветлението.

Изработват се за външно или вътрешно отваряне, с обикновено или изолационно стъкло.

Английски тип

Крилата на прозорците и балконските врати се отварят навън или чрез специални механизми се извеждат встрани. Дървената дограма New Form Extended се предлага и във вариант с вентилация, чрез шибърни ламели.

Въртящ се прозорец

Италианските поризводители са сред тези, които освен висококачествени дървени прозорци предлагат и  възможности за различен дизайн и функционалност.

Така нар. „въртящ се прозорец” може да бъде произведен със стандартен профил или в дървено-алуминиева версия.

Подходящ е за остъкляване в големи стаи.

Има възможност да се  върти около пантите, което позволява хоризонтално обръщане и дава възможност на прозореца да се обръща на 250 градуса за почистване на стъклата отвътре.

Модерният профил „Алуминий-дърво”

Прозорците от дървесина с външни алуминиеви профили обединяват техническите предимства на дървото с естетиката на алуминия. Докато се наслаждавате на уюта на дървените прозорци отвътре, външно поставените алуминиеви профили не се нуждаят от почти никакви грижи. Съвременната технологична обработка на дървенните рамки ги защитава от вредните външни влияния и гарантира дълготрайността им.

Без рамки

Прозорци без рамки естествено няма, въпреки това може да се направи така, че да изглежда, че ги няма.  С помощта на техниката днес може да се постави стъклопакета, така че дървените рамки да са скрити в стената. Неговите две или три плъзгащи се части, успоредни една на друга, го правят възможно най-подходящ за високи пространства, като например такива в луксозни вили. Вграденият мотор позволява безстепенно електрическо отваряне на прозореца, по желание комбинирано с електрически повдигащи се слънцезащитни щори и комарници.

Прозорците и вратите са напълно завършени едва тогава, когато имат подходящ обков, стъкла  със слънцезащита, капаци, подпрозоречни дъски, комарници и други аксесоари. Осезаема е и тенденцията към повече цвят на дървото и  желанието за творческа свобода при оформлението. В стремежа си да задоволи индивидуалните изисквания на клиентите, производителите на дървена дограма предлагат интерактивни персонални проекти и решения.

Благодарение на съвременните технологии и висококачествените материали дървената дограма е на път да заеме отново своето място сред продуктите, които гарантират максимално топлоизолиране на дома, както и незаменим като естетическо въздействие облик.

Може да харесате още...