Дървото е стил на живот

Въпросът каква дограма да избере не съществува от вчера и от днес и със сигурност няма собственик на жилище, който да не си го е задавал. Днес на мода са всички нови, съвременни материали като алуминий и PVC, но въпреки това традиционният материал за производство на дограма си остава дървесината. Нейният естествен произход и висока изолация обуславят хилядолетното й приложение. Естествените материали в изграждането и обзавеждането на жилищните сгради заемат все по-голям дял, освен това влияят положително върху здравето на човека.

Дървото е подходящ материал за нашия климатичен пояс. Дава топлина и уют, не реагира на резки температурни промени, не старее, не образува конденз. С новите технологии за производство на дървена дограма е постигнато това, че профилът е осигурен срещу измятане. Заготовката е тройно слепена с високоякостни лепила, като предварително подбраната по еднородност дървесина с намалена дебелина се изсушава принудително в компютърна сушилня. Постига се якост на профила, която може да се сравнява с тази на метала. Това е гаранция за високата формоустойчивост на прозорците във времето, без да се налага използване на допълнителни укрепващи елементи. Едно от преимуществата на дървената дограма е свързването на ъглите чрез сглобка и лепене, което осигурява неразглобяемост на рамката и нейната по-висока якост.

Дограмата от трислойна дървесина изработена по съвременни технологии представлява висококачествен екологичен продукт, с всички гаранции за неговото перфектно функциониране във времето. При еднофамилни  къщи, вили, хотели дървената дограма има безспорно предимство и нейният избор ще ви даде една много добра комбинация между ефект, цена и качество.

Дървената дограма, към която ви съветваме да се насочите е от твърда дървесина – тъмночервено меранти от вида на махагона (борна група от тропични видове) или дъб, а от меката дървесина – иглолистен висококачествен материал – смърч или ела.

Изборът на  цвят е в широка гама и в повечето случаи се постига чрез двуетапно нанасяне на импрегниращ грунд и лак. Импрегнацията прави дървесината водоустойчива и третира зародилите се живи организми в процес на растеж на живата материя. Лазурните лакове пък дават възможността на дървесината да диша. Постига се екологичен продукт, който има добра ултравиолетова защита.

Акрилните лакове съществено подобряват устойчивостта на дървесината на различните климатични условия и високи температурни амплитуди. Благодарение на високата си еластичност тези лакове не се напукват, а наличието на плътен лепилен шев от термосиликон между дървото и стъклопакета е гаранция за пълна хидро- и топлоизолация.

Отлична топлоизолация се постига чрез използването на затворена система: профил 68 мм със стъклопакет от флоатно стъкло – 24 мм. Така само след 5-6 сезона ще изплатите дограмата си, защото ще спестите пари за отопление.

Регулируемият обков може много да ви улесни при експлоатацията – отваряне в две равнини, системи хармоника (с тях пестите пространство) и др.

Дървената дограма може съвсем категорично да се каже, че е конкурентноспособна на останалите, и в отделни елементи е по-добра от предлаганите други варианти. На пазара се предлага дървена пакетна дограма със стъклопакет. Основните недостатъци на дървото се тушират чрез различна обработка – байц, лак и консерванти, като се постига относителна независимост на дървото от механични и биологични вредители. Използват се продукти на датски и немски фирми, които са гаранция за постигане на добри резултати.

Според производители дървената дограма е съобразена с нашия климат и географската ни ширина и гарантира добри топлоизолационни свойства.

Произведената у нас дървена дограма със стъклопакет в повечето случаи отговаря на немските стандарти за топло- и шумоизлоация. Именно за това все по-честа практика е новите сгради да се изпълняват с дървена дограма.

Може да харесате още...