Детските ключалки за прозорци спасяват живот

С идването на пролетта и топлото време се засилва рискът от падане на деца през прозорците. За да се избегнат трагичните инциденти, съществуват специални обезопасяващи устройства, които се монтирани на прозорците и предоставят най-сигурното решение за защита.

Ако на прозореца се монтират детски ключалки или други предпазни средства, животът на детето няма да бъде застрашен. Прозорецът може да бъде отворен само отгоре, в режим на вентилация. Механизмът на заключване не би позволил прозорецът да бъде напълно отворен, което би предотвратило не само тази, но и други злополуки.

Защо на старите прозорци не им трябваха предпазни механизми

Защо децата не паднаха от старите прозорци? Старите дървени прозорци бяха с лошо качество. Трудно беше отварянето им дори и от възрастен човек. Заключващите дръжки или ключалки са разположени отгоре, където детето не може да ги достигне. Дори ако са завъртяни в отворено положение, крилото не винаги може да бъде отворено, защото в повечето случаи то е провиснало на рамката и се отваря трудно. Единствените изисквания, на които отговарят тези стари прозорци, са за габаритите им.

Съвременните прозорци – лесни за употреба

Модерните прозорци имат съвсем различни конструкция и качество. Те отговарят на редица сериозни изисквания, включително стандартите за сила при отваряне на дръжката. Всичко това се прави, така че човек, дори невръстен, да може лесно да отвори и затвори прозореца.

Как да предпазим децата от опасната близост с прозорците

При появата на модерните прозорци проблемът с изпадането на деца не беше толкова остър, колкото е днес. С течение на времето броят на произшествията се е увеличил драстично. Това доведе до създаването и използването на специални устройства за безопасност на децата, които могат да се монтират освен по време на производствения процес, така и постфактум, на вече готовите прозорци. Разнообразието от налични технически решения и широка гама от оферти ни позволяват да избираме евтини и ефективни защити на децата. Основните производители на обков имат в своя арсенал няколко различни системи за безопасност. Принципът им на работа е прост – лесно превключване на прозореца в защитен режим и затруднено премахване на устройствата от дете – необходимо е да има специален ключ.

Видове устройства в прозорците за детска защита

За защита на децата от падане от прозорците, има създадени специални устройства (детски заключалки, дръжки с ключалки, въжета и т.н.), монтирани на прозореца или вградени в механизмите му.

Дръжка с ключ

Дръжката с ключ ви позволява да заключите прозореца в “затворено” положение или открехнат в положение за вентилация. Детето може да бъде оставено само в стаята напълно безопасно.

Накланяне преди отваряне (tilt first)

Това е функция, която се предлага от немската компания Roto Frank. Механизмът дава възможност за открехване на прозореца (2), но не го отваря. Няма значение дали прозорецът е затворен или открехнат – той може да бъде отворен напълно само от този, който има ключа. Всеки може да открехне прозореца, без да използва ключа, но той не може да бъде отворен така, че да има опасност от падане на детето (1). Това решение гарантира безопасността на децата, докато са малки, а след като пораснат, защитата Tilt First може да бъде премахната.

Такава система е по-добре да се поръча преди закупуване на прозореца, защото е по-трудно да се инсталира в последствие.

Детска брава

Детската брава се монтира в долната част на рамката и блокира пълното отваряне на крилото. Тя позволява отварянето отгоре за вентилация, но пълното отваряне е напълно блокирано. Всички манипулации с крилото се извършват с помощта на ключ.

Обезопасително въже

При липса на режим на горно отваряне за безопасно проветряване или детски ключалки, има други технически решения, които реализират тази функция при обикновените прозорци без екстри. Специален шнур се монтира с единия си край върху рамката, а с другия към крилото с възможност за отключване с ключ. Прозорецът ще бъде леко отворен, така че за детето той ще бъде напълно безопасен.

Решетки

Металните решетки, които са били популярни преди 20 години, могат да се смятат за радикално средство за защита на децата, както и за защита от обири. Техническият прогрес даде възможност да се намали използването им благодарение на системите за защита срещу разбиване на прозорци (триплекс в комбинация със специални приспособления), които дават възможност на човек да се наслаждава необезпокояван на гледката от прозореца. Трябва да се помни, че в случай на пожар, решетките не позволяват спешната евакуация на хора от помещенията.

Важно е да запомните! При поръчка на детски предпазни системи, те трябва да бъдат инсталирани на всички крила на отваряемите прозорци! В противен случай защитата ще бъде непълноценна.

Ако прозорците все още не са с инсталирани устройства за безопасност на деца, е необходимо:
– да не оставяте децата без наблюдение до отворен или затворен прозорец – постоянно наблюдавайте бебетата;
– вентилирайте стаята с помощта на преграда, ако има такава;
– подредете мебелите така, че да са далеч от прозорците, за да не може детето да достигне до тях и да се покатери;
– сложете цветя на перваза, за да затрудните детето при отварянето на прозореца;
– оборудвайте местата за детски игри далеч от прозорците;
– не забравяйте, че мрежата против комари няма да защити бебето.

Цената на устройствата за защита на децата е несравнима с рисковете, пред които са изправени подрастващите в близост до прозорците. Грижата на родителите трябва да е постоянната, когато контролират действията на малките любопитковци.

Може да харесате още...