Дезинфектантите могат да повредят филмовото покритие на прозореца

В хода на пандемията се използват все повече и повече дезинфектанти. Но как реагират пластмасовите рамки, когато напръскате повърхността?

Почистването и дезинфекцията на повърхности и предмети, до които много хора се докосват всеки ден, са важни мерки в борбата срещу причинителите на болести. Това важи и за дръжките на вратите и прозорците. Как стои въпросът със съвместимостта на пластмасовите рамки и дезинфектантите, когато мъглата от спрея влезе в контакт с повърхността? За тази цел германското дружество Gütegemeinschaft Kunststoff-Fensterprofilsysteme (GKFP) възложи серия от тестове на Института за повърхностни технологии (IFO) и издаде за производителите на прозорци и потребителите листовка с резултатите.

Щети, причинени от средства на алкохолна основа

Институтът IFO в Швебиш Гмюнд изследва съвместимостта на три обикновени дезинфектанти върху непокрити и ламинирани с фолио пластмасови профили на прозорци и тяхното уплътнение в съответствие с DIN EN ISO 2812-3.

“При поредицата тестове се доказа, че всички проби показват добра устойчивост на тестваните дезинфектанти на водна основа. Почистващото средство на алкохолна основа, от друга страна, повреди декоративното фолио и доведе до леко набъбване на уплътнението. Само пробата от PVC без покритие показа добра устойчивост на всички тествани агенти”, казва Тимо Пот, ръководител на проекти в IFO.

Ето как трябва да се почистват прозорците

„Въз основа на резултатите от теста, Gütegemeinschaft препоръчва да не се използват средства на алкохолна основа за дезинфекция на пластмасови прозорци“, обяснява управляващият директор Джералд Фейгенбютц. „Обикновено препоръчваме измиването на прозореца с хладка вода и малко сапун или препарат за миене, вместо дезинфектант“.

Освен това препаратът не трябва да се пръска директно върху дръжката и рамката. Така наречената дезинфекция с избърсване се оказа по-ефективна: дезинфектантът или почистващото средство първо се нанася върху кърпа и след това повърхността се избърсва. Механичното действие премахва микробите на повърхността, подобно на измиването на ръцете.

Може да харесате още...