Диамантеният магазин в Осака

Cartier

Фасадата на този магазин на Cartier в Осака е проектирана от архитектурното студио Klein Dytham Architecture (KDa) и представлява припокриващи се триизмерни дървени диаманти.

Студиото е покрило фасадата на сградата, която носи името Cartier Facade, с  изпъкнали взаимно свързани диаманти, които се осветяват през нощта, за да изпъква сградата, сред останалите в търговския квартал на града. Проектиран за френската марка за луксозни стоки Cartier, новият магазин споделя кръстовището с металните и стъклени екстериори на Apple, Nike и Burberry.

Cartier

За да създадат екологично съзнателна структура, която отразява участието на Cartier в създаването на отговорни бижута, архитектите се стремят да работят с възобновяеми и рециклирани източници, както и с местни занаятчии.

За да отразят тази идея, архитектите са използвали отлежало дърво Хиноки (японски кипарис) от префектура Гифу и от Киото, заради топлите му тонове и историческия произход,  а за структурата е използван рециклиран алуминий.

Cartier

Включването на местната занаятчийска изработка в дизайна е ключов фокус на студиото, затова те работят с местни занаятчии и дърводелци. Самата дървесина хиноки идва от 60 до 70-годишни дървета с местен произход. Студиото използва 12 различни елемента хиноки, за да композира основната фасада, нейните ъгли, первази и сводестите детайли на прозорците.

Цялата фасада е направена от повече от 2500 ръчно изработени единици, всяка от които е завършена от майстори от Киото, използващи утвърдени от времето дърводелски техники. Според екипа материалът хиноки е естествено стабилен и устойчив на атмосферни влияния, тъй като се използва за храмове, светилища и замъци, както и за японски бани и прибори за хранене. Въпреки това за фасадата на Cartier е нанесен устойчив на ултравиолетови лъчи прозрачен лак и покритие срещу дъжд и сурови климатични условия.

Cartier

През деня страната, обърната на североизток, е осветена от сутрешна слънчева светлина, което засилва характерната красота на дървото. За да запазят фасадата все така поразителна и през нощта, архитектите поставят отделни LED светлини зад всеки блок, които осветяват конструкцията. Тя се разпръсква от всеки диамант, увеличава триизмерния ефект на фасадата и я обгръща в привлекателно топло сияние.

Може да харесате още...