Динамична слънцезащита за жилищен комплекс

valetta

Град Линц и целият район около столицата на Горна Австрия гледат към бъдещето. Това означава преди всичко създаване на висококачествено многоетажно пространство за живеене в близост до града, което влиза в хармоничен диалог с еднофамилната къща. За да бъде привлекателно преди всичко за семейства, фокусът е поставен върху добрите връзки и инфраструктурата.

През 2016 г. местното архитектурно бюро Archinauten Dworschak & Mühlbachler спечелва архитектурен конкурс за проектиране на около 150 апартамента в район южно от града. Новите 16 жилищни сгради и детско заведение бяха завършени в третия си строителен етап през 2021 г.

valetta

Архитектурната концепция разчита на много естествена светлина в дневните. Големите прозорци осигуряват яркост и приятна атмосфера в сградата. Важно е все пак да се мисли за контролирано количество топлина, за да не се получава прегряване през лятото, което да има отрицателен ефект върху вътрешния климат. За да отговори на това предизвикателство, възложителят Gemeinnützige Wohnungsgesellschaft der Stadt Linz (GWG), в координация с архитектите и тяхната дизайнерска концепция, избра като слънцезащита външните венециански щори RA 80F с плоски ламели от Valetta. Версията с удобно моторно задвижване, в елегантно алуминиево сиво с бяла рамка, се вписва идеално в архитектурния език на ясно очертания жилищен комплекс.

valetta

Тук аспектът на устойчивостта също играе специална роля: ламелите са изработени от специално легиран, устойчив на надраскване и удар алуминий, двойно емайлиран и следователно изключително издръжлив. С модела RA 80F може да се засенчва до 20 квадратни метра площ. Това е придружено от ефективна защита против насекоми: въртящата се рамка против насекоми ISS 112 съчетава полезното с приятното.

Може да харесате още...