Дистанционeрът – важният елемент между стъклата

Какво има между стъклата на един прозорец, което може да определим като важен елемент при производството му?

Ще се съгласите с факта, че  количеството топлина, студ или шум, преминаващо през прозорците на една сграда, до голяма степен се определя от материалите, използвани при изпълнение на стъклопакетите. Колкото по-добре информиран е потребителят преди да говори с конкретен производител на дограма, толкова по-подготвен е да вземе интелигентно решение при избор на нови прозорци или подмяна на старите.

В съвременните херметически затворени двойни стъклопакети, голяма част от топлината се губи през дистанционара, който се явява разделител на стъклата.

Принципът на стъклопакета е да формира празнина от сух въздух (или специален газ) между двe или повече стъкла. Херметизаторите за периферията на стъклопакета, различните по вид молекулярни изсушители, вложени в дистанционера, както и самият дистанционер, са материали с различни качества, които в комбинация с технологията и процесите  на изпълнение на стъклопакета, обуславят в голяма степен надеждността и дълготрайността му. Междустъкленото пространство е херметично затворено и изпълнено с инертен газ – криптон или аргон. Дистанионрът  е съставният елемент, който  разделя стъклата на определено разстояние и по този начин осигурява добра звуко- и топлоизолация на стъклопакета.

Какво представлява

Стандартният дистанционер представлява кух профил, съединен с ъгли в краищата и изпълнен със специален дехидратант, които изсушава въздуха или запълващия газ в стъклопакета. Изработва се предимно от алуминий или галванизирана стомана, като стандартното разстояние между стъклата в България е 16 мм, т.е стандартен стъклопакет 24 мм има две стъкла по 4мм и дистанционер 16мм. В случай, че целта е постигане на по-добра шумоизолация, може да се използват и по-широки дистанционери. В троен стъклопакет с дебелина 32 мм, дебелината на дистанционерите е 10 мм.

Дистанционерът се пълни с абсорбиращо хигроскопично вещество, през което се абсорбира количеството влага, преминала в междустъкленото пространство. Така се предотвратява образуване на конденз във вътрешността на стъклопакета в студено време. Принципът на действие на изсушаващото вещество се състои в това, че хигроскопичните частици имат множество пори. Тъй като диаметърът на порите е по-голям от този на атомите и молекулите на газовете и водата, то дисперсната система от газове и влага дифузира през порите и водата се абсорбира от хигроскопичното вещество. Различните по химичен състав и механичен строеж хигроскопични вещества имат различна абсорбционна способност.

Качествените стъклопакети се произвеждат на принципа на двубариерна херметизация. Като първи херметизиращ елемент се използва бутил, притежаващ най-добрата относителна способност за съпротивление на проникването на водна пара.

Развитие

Производството и влагането на алуминиеви дистанционери в стъклопакети започва още през 60-те години. Недостатъкът им е, че алуминият е материал с висока топлопроводимост и това намалява ползите от доброто остъкляване, което от своя страна води до появата на конденз. Следващата стъпка в развитието на дистанционерите е замяната на алуминия с неръждаема стомана и промяна на кръстовидно секционираната форма на дистанционера. Освен промяна в материала, дистанционерът търпи развитие и по отношения технологията на изработка и сглобяване. Ето някои примери за това:

– Стандратните дистанционерите „Гласформ” са високочестотно  заварени в задната страна. Миниатюрните дупчици на лицевата страна са за перфектна циркулация на флуидите в стъклопакета. Те се произвеждат с различна широчина на профила от 5.5 мм до 22.5 мм с еднаква константна височина (6.8мм).

– Днес, освен стандартните дистанционери (сглобени с ъгълчета), се произвеждат огъващи се дистанционери с бутил.

При прозорци с огънат дистанционер се гарантира непрекъснатост на бутиловата бариера и се елиминира възможността от проникване на влага в стъклопакета.

Освен бутил от двете страни на дистанционера, някои български производители слагат и специална хартия, с което се улеснява работата при производството на стъклопакети.

– Новите енергийно ефективни дистанционери Clearline™ заменят класическите алуминиеви дистанционери. За разлика от конвенционалните алуминиеви дистанционери, те намаляват загубите на топлина, подобряват издръжливостта и външния вид на прозореца.

Прозорец с класически дистанционер Прозорец с незабележимо тънък дистанционер

Технология „warm edge”

Терминът „warm edge” (топъл кант, край) описва дистанционерите с подобрени топлоизолационни параметри, които са иновативно решение в прехода от конвенционалния двоен стъклопакет към енергоефективното остъкляване.

Те се състоят от неръждаема стомана и висококачествен полипропилен като усилващ и изолиращ материал. Отличното съчетаване на двата компонента позволява нискотемпературната му обработка, като същевременно гарантира висока сигурност против изтичане на газ и проникване на влага в стъклопакета.

Различните производители на дограма използват различна терминология, когато говорят за технологията „warm edge”,  но крайният ефект е важен. А той е, намаляване от 15% до 50% на коефициента на топлопреминаване Uw на прозореца в сравнение с конвенционалните алуминиеви дистанционери, което зависи от използвания материал и дебелината на стената.

Дистанционерите „топъл кант” значително повишават вътрешната температура в краищата на стъклата и това води до намаляване на топлинните загуби в тази област.

„Топлите” дистанционери от неръждаема стомана Chromatech и Chromatech plus осигуряват от 25 до 50% по-малко топлинни загуби

Освен ниска проводимост те дават повече възможности за температурна обработка на материала. Най-добри в това отношение са дистанционерите, комбиниращи покикарбонат и нераждаема стомана.

Резултатът е по-висока температура по ръба на стъклата, което значително намалява риска от образуване на конденз.

При външна температура от 0° С термично подобреният дистанционер би повлиял за увеличаване с 3-4°C  температурата на прозореца. По-високите температури по ръба на стъклото излъчват по-малко студенина, осигурявайки повече комфорт в помещението.

Високотехнологичният дистанционер – 5 елемента в един продукт

Пример за e върхова  технология за постигане  „клас А” на енергийна ефективност на стъклопакета е  системата изолиращи стъклопакети с нементални  дистанционери Duralite. Тя комбинира пет компонента в една интегрирана, гъвкава система тип топли краища (“warm edge”). Състои се от изсушител, залепващ слой, влагозащитен слой от непромокаемо фолио, усилващ слой и неметален гъвкав стабилизатор.

Дистанционерът е разположен по-ниско, под ръба на рамката

Това е революционна композитна технология за ламиниране, при която за разлика от другите системи „warm edge”, не е необходимо вторично уплътняване. При необходимост може да се използва комбинация с двойно уплътняване. Използването на този тип дистанционери дава възможност на производителите на изолиращи стъклопакети  да увеличат производителността и да намалят разходите, като постигнат добра енергийна ефективност.

Впечатляващите изолиращи характеристики  на този тип стъклопакети е доказана с множество независими  тестове, които показват високи стойности за енергийна ефективност на прозорците:
– По-ниска проводимост – 22 пъти по-добра от тази при стандартните алуминиевите дистанционери;
– Коеф. на влагопропускливост – 75% по-малък от този на типичните високотопими уплътнение;
– До 80%  сигурност срещу образуването на конденз.

SWISSPACER намалява разходите за отопление с до 5 %

Пластмасовите дистанционери навлизат много активно в практиката. От няколко години съществуват и системи, в които необходимото разстояние между стъклата се създава с термопластична пластмаса, нанасяна чрез екструдер. В състава й влизат и необходимите изсушаващи (хигроскопични) вещества.

Усъвършенстваният дистанционер SGG SWISSPACER V превъзхожда с оптимизираната си устойчивост на топлинно предаване. Неговият коефициент на предаване на топлина е с най-малко 0.1 W/m2K по-нисък от този на конвенционалните алуминиеви дистанционери. Използването на високотехнологичния дистанционер SWISSPACER V позволява да се намалят разходите за отопление с до 5%.

Уникалната цветова гама дава свобода при проектирането на всеки прозорец и всяка фасада според индивидуалния вкус на клиента. Естетичните предимства се допълват от атрактивния кадифено-матов вид без метални отблясъци.

Материал Проводимост (W/mK)
Алуминий 160
Неръждаема стомана 15
Плоско стъкло 1
SWISSPACER 0,16

Този тип дистанционери поддържат по-висока температура по ръба на стъклата, което значително намалява риска от образуване на конденз. Резултатът е – намалява се възможността за натрупване на вредни плесени и мухъл по прозореца, което в крайна сметка повишава комфорта в помещението. И не на последно място, намаляването на конденза удължава живота на прозорците, а обитателите имат един по-здравословен микроклимат в дома си.

Макар и не така разнообразни като профилите, дистанционерите тепърва ще доказват важността си при изработката на добре изолирани стъклопакети и прозорци. На българския пазар присъстват водещи производители на дистанционери и системи от Германия, Швейцария, Франция, Италия, Испания и други европейски страни. Съвременните  енергийно ефективни дистанционери са една много разумна инвестиция от гледна точка на спестената енергия, комфорта, естетичността  и грижата за околната среда.

Може да харесате още...