Дизайнът надделява над функционалността при слънцезащитата

Съвременните системи за слънцезащита допринасят за енергийния комфорт в помещенията, като запазват топлината в тях през зимата и предотвратяват прегряването им през лятото. Те са част от интериора и фасадата на всяка сграда, формират нейната индивидуалност и визия.

Най-популярните средства за слънцезащита са щорите, като непрекъснато се развиват в посока по-добър визуален комфорт, възможности за моделиране степента на засенчване, както и включването им в общата климатизация на помещенията.

„Слънцезащитните продукти имат голямо бъдеще”,  отбелязва инж. Асен Максимов, управител на един от водещите производители на слънцезащитни системи у нас, фирма Камакс. „От една страна, поради промените в климата към затопляне, и от друга – все повече се възприемат като задължителна част от интериора и екстериора на дома, офиса и всяка сграда”.

Избор на термоизолиращи материи за текстилни щори
Насоките, в които се развива производството на слънцезащитни продукти – щори, сенници, тенти, перголи и защитни екрани, са разнообразна визия и избор на енергоефективни  материали.

„Причудливите линии и форми на архитектите, отвориха широко вратите за щорите с нестандартни размери и възможности.  Дизайнът започва да надделява над функционалността”, казва инж. Максимов.

В това отношение щорите имат най-богато разнообразие от материали, цветова гама и възможности за управление. „Една от тенденциите  при избора им  е  нарастващият  интерес към текстилните щори, във всичките им разновидности – вертикални, руло, римски, плисе и дует щори”, обяснява той. Дизайнът на текстилните щори може да бъде обогатен  с декоративни елементи, които им придават уникален вид. Освен това, високият клас текстилни щори и щорите тип „плисе” имат много добри термоизолационни характеристики.

Нарастващите изисквания за енергийна ефективност, налагат използването на термоизолиращи материи, които пропускат светлината, но задържат топлината отвън, казва производителят. Това са така наречените screen (екранни) материи, особено актуални за големи бизнес сгради. В този аспект текстилът  предлага големи възможности.

Материите, които се използват, са изключително разнообразни като структура на плата и разцветки – прозрачни, полупрозрачни, плътни и напълно затъмняващи.

Енергиен комфорт
Най-благоприятният  вариант е засенчването да бъде предвидено на фаза проектиране на сградата, съветват специалисти. Това е обяснимо, предвид непрекъснато нарастващите изискванията към слънцезащитата, успоредно с тези за енергийна ефективност, екологичност и пожароустойчивост.

„В България сега се формира потребителска култура в тази посока и ние се стараем да работим за повишаването й, защото това е бъдещето”, катогеричен е инж. Асен Максимов. „Някои термоизолиращи материи блокират до 80% от преминаващата топлина и са сериозен фактор за намаляване на консумацията на електрическа енергия през лятото”, допълва той.

Автоматизираното управление на цели сгради е фактор, който налага използването на електромотори за управление на щорите, в съчетание с датчици  за слънце, вятър, вибрации или таймери. В една голяма сграда например, на всеки етаж би могъл да се обособи отделен модул за управление на щорите,  като отделните модули се свързват към единната система за управление на сградата.

Противопожарните норми също предполагат използването на неподдържащи огъня материи.

Основни показатели при избора на щори за дома

Основните  показатели за избора на щори за жилищно строителство са няколко: типа щори – функционални или дизайнерски; вида и формата на прозореца; степента на засенчване, допълнителна защита и сигурност на жилището, енергийна ефективност и комфорт, както и специфичните изисквания на потребителя.

„Трябва да знаем какво целим – пълно засенчване, намаляване на видимостта, комплексно решение и по двата показателя, дали очакваме засенчващите средства да допринасят и за повишаване на енергийната ефективност  и сигурността на дома или офиса”, конткретизира инж. Максимов.

Функционалните щори, които биват хоризонтални и вертикални, позволяват лесно регулиране на светлината в помещението. Дизайнерските, от своя страна, умело съчетават общият интериор на помещението и слънцезащитата.

Ако целта е да се блокира слънчевата енергия преди да достигне прозореца, се използват  външни хоризонтални или ролетни щори, слънцезащитни екрани или сенниците.

Формата на прозорците и особеностите на монтажа играят важна роля при избора на подходящия продукт, уточняват от Камакс. Затова при избора на контретен продукт е необходима консултация със специалист.

Пазарът

Според инж. Максимов пазарът на слънцезащитни продукти е функция на строителния и ремонтния бранш, чието тежко положение в момента се отразява негативно и на продажбите на щори и сенници. „ В момента пазарът се е свил до едно аварийно положение, от което не може да излезе вече трета година”. Благодарение на постоянното разширяване на продуктовата и цветова гама, на внедряването в производство на иновативни продукти и технологии,  фирмата все пак успява да премине през тези години, почти без спад в производствените обеми и заетите хора, коментира управителят  й.

Към настоящия момент тя предлага впечатляваща гама от 12 продукта в 86 модела и 1 183 цвята, като си сътрудничи със световните лидери в бранша, като  – Хънтър Дъглас® (Холандия), Ловолайт® (Англия), Сатлер® (Австрия) в областта на щори и сенници, и Сомфи® (Франция) в областта на автоматизацията на слънцезащитните продукти.

Нови продукти от Камакс

Новост сред най-масово предлаганите модели  щори – ламелните, са хоризонталните интериорни щори MegaVie и Ultimate BB24,  които фирма Камакс произвежда по лиценз на Хънтър Дъглас.

Съвсем нов продукт са и руло щорите „Ден & Нощ“, които фирмата  представи за първи път на международния панаир R+T 2012  в Щутгарт, Германия.

Фирмата разработи и нови  цветни алуминиеви релси и компоненти за вертикални щори, като клиентите ще могат да избират освен белия цвят,  полиран алуминий, еспресо кафяво, златно шампанско и черен пиано лак.

От тази година фирмата произвежда и нови модели римски и руло касетъчни щори за големи прозорци, чието управление би могло да се автоматизира.

Автоматизация и енергийна ефективност

„Моторизирането на продуктите и автоматизирането на тяхното управление имат характеристики, които ги превръщат в съществен компонент от комплексните решения за повишаване на сигурността и подобряване на енергийната ефективност  на сградите”, споделя инж. Асен Максимов.
За автоматизирането на задвижването и контрола на слънцезащитните продукти, фирма Камакс работи съвместно с френския производител на мотори и автоматизирани системи за управление Сомфи (Somfy), с когото разработва  иновативни решения  за слънцезащита.

Специалната концепция за дома Somfy Home Motion използва радио сигнал за контрол на моторите, които управляват слънцезащитата и други уреди в дома, вместо традиционните кабелни системи за управление.

„Ефективността на всяка слънцезащита се определя от начина на управление”, категоричен е  Илиян Станев, търговски директор на Сомфи България. „Това означава организиране на системите, които относително автономно, или интегрирани в друга по-голяма система, управляват процесите на слънцезащита, спрямо външните условия”.

„Използването на подходящи слънцезащитни средства и тяхното ефективно използване,  намалява топлинните загуби и енергията за охлаждане през лятото, което е причина хората да обръщат по-голямо внимание на нея”, обясни инж. Станев.

„И докато в дома се цели преди всичко комфорта, то в една бизнес и административна сграда, както и индустриалното строителство,  употребата на слънцезащитни средства спестява енергийни разходи, създава по-добра работна среда, което е предпоставка за успешен бизнес”.

Най-висока ефективност се постига, когато се моторизира управлението на щори, тенти или други продукти, и се използва автоматизирана система
за контрол и управление.

Системи за автоматизация

Изборът на система за автоматизация на слънцезащитата зависи от типа сграда. В едно жилище например, могат да се управляват едновременно няколко на брой вътрешни или външни щори и тента. В зависимост от използваните елементи за управление може да се направи полу или изцяло автоматизирана система. С помощта на датчици за слъце, вятър или дъжд, може допълнително да се контролира управлението на системите. Последният хит в автоматичното управление на слънцезащита е комбинирания контрол на движение на щори, сенници и завеси в дома.

Характерното за всички системи за моторизация и управление на слънцезащитните продукти в дома е, че лесно се инсталират и контролират.

„За разлика от все по-активната употреба на полу- и автоматизирани  системи за управление на слънцезащита в дома, при големите обекти – офис, индустриални сгради, търговски и  бизнес центрове, приложението им е доста по-бавно”, признава Илиян Станев. „Най-ефективна слънцезащита се получава когато тя е част от управлението на сградите, а това изисква системите да се заложат още при проектирането на фасадата и другите системи за управление”.

Но у нас в повечето случаи се правят автономни автоматизирани системи в построени сгради, като се надграждат съществуващи слънцезащитни системи. „Когато използваш правилна технология, от гледна точка на моторизация,  тогава много лесно влизат и елементите за управление”, казва специалистът.

Новости в електрозадвижванията и автоматиката

От този сезон фирма Somfy предлага нови сензорни бутони за задвижване на щори, сенници и други слънцезащитни продукти в едно помещение, от серията Smoove. Сред предимствата на новите елементи за управление са елегантния дизайн и възможности за индивидуален и групов контрол.

Предлагат се и нови модели дистанционни устройства, с помощта на които се управляват няколко продукта в едно помещение, както и комбинирани с датчици дистанционни, многоканални дистанционни за употреба при по-големи проекти и други елементи.

От следващата година щорите и другите слънцезащитни продукти ще могат  да се управляват от компютър, таблет или смартфон. Концепцията IO бе демонстрирана  за пръв път по време на международния панаир R+T 2012 в Щутгарт (Германия), като  засега тази технология би могла да се използва за перголите.