Дневната светлина играе централна роля при отглеждането на децата

svetlina

Дневният център LamiKita в Рехау, Германия е специален -образователната концепция и архитектурата му насърчават здравето, вниманието и близостта до природата в еднаква степен.

2 години планиране, 1,5 години строителство и 74 щастливи детски лица – LamiKita в Рехау беше завладяна от децата за първи път през септември 2020 г. Оттогава детският център е място за открития, приключения и преживявания. Големите стаи, свързани със стъклени повърхности, кръглите прозорци на плоския покрив и стъкленият покрив, дават възможност на малчуганите да наблюдават природата, да следват слънчевия ход или да гледат как облаците се движат.

Специална концепция за детски градини

Уникалната образователна концепция на LamiKita почива на четири стълба: внимателност, сътрудничество, хранене и дигитализация. Социалните и емоционални умения на най-малките, но също така и тяхното естествено любопитство, порива за откриване, порива за разбиране на нещата и желанието им да изпитат собствените си сили, собствените си възможности, собственото си творчество – всичко това се популяризира в LamiKita по възможно най-добрия начин. Фокусът е върху децата, които се учат да внимават за себе си, за своите другарчета и за природата, за да могат по-лесно да овладеят предизвикателствата, които по-късно ще срещнат в живота си.

LamiKita

Свързано външно и вътрешно пространство

Цялата зона около LamiKita също е проектирана с оглед на специалната философия. В новата светла и просторна сграда се живее според отворена концепция. Почти всички помещения са свързани помежду си чрез стъклени елементи и визуални оси и по този начин позволяват обмен между помещенията и придават на LamiKita специална атмосфера на пространство, прозрачност, отвореност и близост до природата. Винаги имате гледка през прозорците на нивото на очите на децата и можете да наблюдавате времето през кръгли прозорци на плоския покрив, дори когато лежите. Така малките могат да гледат навън от всяка възможна перспектива и да откриват ярките цветове на природата.

Системи за дневна светлина поддържат философията

Първо беше определена педагогиката на детските градини, а след това архитектурата на сградата беше съобразена със специалната концепция. В LamiKita стъклото, осветлението и дневната светлина са умишлено използвани елементи, тъй като въз основа на Реджо-педагогиката, помещението се превръща в третия възпитател и участва в обучението на децата.

Игра с дневната светлина

Кръглите прозорци на плоския покрив са оптически интегрирани в концепцията, която предвижда кръгли елементи във всички стаи. Така например в стаята за отдих, която е обляна от дневна светлина, тя идва отгоре през кръглите прозорци на плоския покрив Lamilux, но може да бъде и спряна по всяко време с елементи за засенчване. Това е така, защото децата изследват пространството с всичките си сетива, светлината или топлината на слънцето също играят своята роля.

LamiKita

Сянката не означава непременно тъмнина, а редуването на светлина и сянка забавляват децата. „Как изглежда, когато светлината попадне върху определен материал? Как възникват отраженията? Защо сянката ми сега е малка и защо е голяма сега? Защо не могат да се докоснат светлината и сянката? Всички тези въпроси пробуждат у децата изследователски дух и помагат на най-малките да разберат по-добре природата и нейните физични закони. Ето защо дневната светлина играе централна роля при отглеждането на децата “, обяснява мениджърът на Kita, Мануел Волраб.

Може да харесате още...