До края на годината високите категории строежи с технически паспорти

До 31 декември 2015 г. е срокът, в който високите категории строежи трябва да разполагат с технически паспорт. „За по-ниските категории той е 31 декември 2017 г. За малките еднофамилни жилищни сгради и вили срокът е до края на 2019 г.”. Това припомни пред БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Сградите, в които се извършва саниране по националната програма за енергийна ефективност, ще получат паспорти безплатно. Ако сроковете не се спазят на собствениците ще бъде наложена глоба. Тя е в размер от 100 лв. до 300 лв.

Техническият паспорт се изготвя с цел по-лесно управление и поддръжка на една сграда по време на целия й период на експлоатация. Чрез него се установява състоянието на сградата и степента й на безопасност. За сградите ново строителство паспортът се съставя преди те да бъдат пуснати в експлоатация, а за старите той се изготвя след направено обследване, което да покаже техническите характеристики на сградата. Обследването се извършва срещу заплащане, но собствениците заявяват, че не разполагат с необходимите финансови средства, поради което голяма част от сградите все още не разполагат с технически паспорти.

fakti.bg

Може да харесате още...