Добив на суровини в градски условия при соларното стъкло

Saint-Gobain

Бившата централа на авиокомпанията SAS в Стокхолм трябва да бъде напълно обновена. Остъклената част на атриума вече е изцяло подменена. Saint-Gobain достави новото соларно остъкляване и заедно с партньорските си компании разчиташе на непрекъснатото рециклиране на стъкло.

За да се постигне съвременен топлинен и визуален комфорт, остъкляването беше изцяло подменено. Saint-Gobain Glass достави новото соларно стъкло в двоен стъклопакет с площ 3500 квадратни метра. Високоселективното покритие Cool-Lite Xtreme® 70/33 върху бялото диамантено стъкло създава приятна светла атмосфера и значително подобрен вътрешен климат в сградата.

Диамантът е бистро стъкло с изключително висока прозрачност и много бледо присъщо оцветяване. С ниското си съдържание на желязо разработеното първоначално за стъклената пирамида пред Лувъра стъкло осигурява отлично пропускане на светлината, като дори зеленият оттенък, характерен за стъклото, е значително намален. В наскоро обновения интериор на Gate:01 Frösundavik, характерен със ярката си дневна светлина, това създава уникална прозрачност.

Saint-Gobain

Рециклиране на стъклото за по-голяма устойчивост

Проектът се превърна в един от най-големите за рециклиране на стъкло, осъществявани от Saint-Gobain до момента. В духа на кръговата икономика остъклението е демонтирано парче по парче от шведския строител на фасади ScandiFront и предадено на Ragn-Sells – известна компания за управление на отпадъци, екологични услуги и рециклиране. Там остъклените елементи бяха внимателно разглобени и раздробени, за да се избегне замърсяването на стъклената маса със стоманени и алуминиеви частици. Накрая Saint-Gobain преработи отделената стъклена маса в ново стъкло. По този начин бяха рециклирани около 50 тона стъкло.

Екологичен отпечатък

Колкото по-голям е делът на рециклираните материали в една сграда, толкова по-малък е нейният CO2 отпечатък. Така например рециклирането на един тон използвано стъкло спестява около 300 килограма CO2. Освен това то съхранява и без това ограничените природни ресурси, необходими за производството на стъкло. В продължение на няколко години Saint-Gobain работи интензивно с международни партньорски мрежи за възстановяване и повторно използване на старо строително стъкло и стъклени отпадъци.

Компанията е представена на българския пазар от Saint-Gobain България.

Снимки: Lasse Olsson и Gilles Trillard

Може да харесате още...