Добре планираният фасаден инженеринг спестява време и средства на инвеститора

Sofia Med

За по-малко от месец част от сградата на София Мед АД на ул. Димитър Пешев се сдоби с напълно нова фасада. Реновацията на 50-годишната сграда обхваща само определена площ, но обновяването е всъщност архитектурно и строително предизвикателство поради свързването на остарелите сградни елементи с тези на новата фасада. Изпълнението на съвременните изисквания на пожарозащита също дават възможност за иновативни и интересни решения.

Цялостното изпълнение на проекта е възложено на екипа на Етем – един от водещите производители на фасадни системи в България и Европа. При работата си Етем България налага стриктен контрол на бюджета без да го надвишава и точно спазва заложените срокове за изпълнение. Разработва се методология по изпълнението на проекта и график на дейностите – от работата по демонтаж  на старата фасада до окончателните довършителни дейности. Детайлното техническо задание към инсталаторите, както и прецизното планиране улесняват  монтажните дейности, както и позволяват и гарантират цялостен контрол на качеството. Същевременно добре планираният фасаден инженеринг спомага за избягването на грешки при монтажа и  спестява време и средства на инвеститора.

При реновацията е използвана системата за окачена фасада Етем – Е85. Тя разполага с голямо  разнообразие от вертикални и хоризонтални профили , което дава възможност за избор на профилна комбинация с инерционни характеристики за конкретния проект. Същевременно функционалността на системата дава възможност лесно да се извършват обработки на профилите и монтаж, което съкращава сроковете за реализация и намалява крайната цената.

При изпълнението на проекта екипът на Етем се спира на хоризонтални профили с по-дълбоки канали за отвеждане на кондензната влага, което прави система Е85 уникална в сравнение с предлаганите конкурентни такива в България. Попадналата в хоризонталите кондензна вода изтича през вертикалите и се отвежда навън. Във фасадата се вгражда отваряема система за прозорци и врати Е75, която е с възможно най-добри топлопоказатели и отлични нива на шумоизолация.

Демонтажът на старата фасада е в началния етап на целия процес по обновяването и като такъв определя темпото на работа през следващите етапи. Специалистите на Етем разработват схема за демонтаж на съществуващата фасада и планират елементите на новата, които трябва да бъдат произведени и монтирани. Координатор планира и управлението на отпадъците на строителния обект, тъй като от старата фасада се отделя голямо количество алуминиеви профили, стоманени елементи и стъкла. Специалисти по обезопасяване от Етем България работят и по въпросите на безопасни условия на труд.

„Етем България се справи с предизвикателството да подмени старата фасада без да се спира работния процес в сградата. В същото време те успяха да синхронизират работата между няколко различни строителни екипа на терен и да влязат във всички планирани срокове“, коментира административният директор на София Мед АД г-н Георги Расолков.

Предназначението на проекта е офис за споделени финансови услуги, който ще обслужва всички компании от групата Виохалко в България.

Може да харесате още...