Дубай отново на архитектурната сцена с красива сграда-скулптура

Напоследък интересните архитектурни проекти в Дубай се броят на пръсти, за разлика от преди четири години, когато всяка седмица медиите превъзнасяха по някоя нова кула или изкуствен остров. Особено след връхлетялата кралството криза ситуацията със строителството може да се опише с една дума – суша.

Днес обаче имаме нещо различно – По протежение на брега на морето предстои да бъдaт издигнати Marina + Beach Towers – внушителни асиметрични структури, в които ще се помещават ваканционни жилища, търговски обекти, басейни и заведения. Плавните извивки в основите и стремителния наклон към върха, където се срещат двете „стени”, очевидно ще се превърнат в запазен знак на проекта, дело на базираното в Маями студио Oppenheim Architecture + Design.

Иновативният органичен дизайн на гигантската арка обаче не е единствената й отличителна черта. Сред достойнствата на Marina + Beach Towers е и красивият парк под арката, образувана от двете сгради.

Пасивните технологии застъпени в проекта включват специалното оформление на екстериора, така че да улавя вятъра, който впоследствие да служи за естествена вентилация на помещенията, фотоволтаични генератори, които ще произвеждат електричество, достатъчно за собствените нужди на комплекса, както и система за рециклиране на отпадните води.

sgrada.com

Може да харесате още...