Двукатен прозорец от Gealan предлага решение за силно урбанизирани райони

Gealan 1

От началото на 2019 г. на пазара се появяват първите проекти с т.нар. Hafen-City (прев.: пристанищен град, оживено и шумно място) прозорец от Gealan. Двукатният прозорец комбинира възможността за естествена вентилация с едновременна звукоизолация и затова е подходящ за проекти, които са разположени например в близост до железопътни гари или натоварени пътни магистрали. Системата се състои от:

– Външен елемент с обков за накланяне и завъртане и вграден оберлихт, както и

– Вътрешен елемент с обков за накланяне и завъртане и вграден унтерлихт (намиращ се в долната част на системата прозорец, отварящ се под наклон).

Вентилацията се осъществява през въздушния канал, който се създава чрез отварянето под наклон на оберлихт и унтерлихт крилата.  Пространството между двата елемента е оформено от ограждаща алуминиева рамка, изпълнена със звукоизолационни материали. Според техническия паспорт на продукта прозорецът достига ниво на звукоизолация до 63 dB в затворено състояние. При отворени крила се постига звукоизолацията до 34 dB.

В Германия, при преработка на строителните нормативни изисквания през 2018 г. е въведена нова строителна категория – „урбанистични райони“. Това позволява на общините да планират жилищно пространство и на места, които вече са много гъсто застроени и в които жилища и предприятия могат да се намират в по-голяма близост. Областите на приложение на прозоречната система на Gealan са именно в подобни урбанизирани райони във вътрешността на градовете, където обитателите не биха искали да се лишат от естествената вентилация въпреки високите нива на шум в околната среда.

Като специално предимство на прозореца от Gеаlan подчертават възможността за безпроблемно почистване от вътрешната страна. Предвидена е и възможност за интеграция на двукатния прозорец в система за управление на сгради или друга система за интелигентни домове. Това позволява на обитателите използването на автоматични решения и системи за вентилация.

Вижте също...