Е-книга разказва за строителството с естествени материали

Новата електронна книга „Строителство с естествени материали – традиционни практики и съвременно приложение” е вече достъпна за безплатно сваляне онлайн. Нейният автор арх. Георги Георгиев описва строителни техники с материали от природата още от праисторическите години до ден днешен, с акцент както върху изграждането на сградите, така и върху детайли като отоплителните системи и направата на зелени покриви. Арх. Георгиев разказва още за реставрацията на стари постройки, алтернативните концепции за пасивните къщи и споделя много и полезна, богато илюстрирана информация с всички, които се интересуват от екологичното строителство и архитектура.

Електронната книга за строителство с естествени материали се разпространява напълно безплатно. Текстът се базира на личните проучвания на арх. Георги Георгиев, който е пропътувал хиляди километри, за да събере и сподели своите наблюдения и опит от последните 15 години, както и експертни познания.

На Балканите са открити едни от най-старите артефакти – свидетелства за най-древните строителни техники още отпреди 8000 години, казва авторът. В България са запазени най-старите в Европа неолитни жилища в Стара Загора и край Дуранкулашкото езеро. За целите на книгата са проучени и неолитни селища в Румъния и Македония. Арх. Георгиев описва и изчезнали вече родни строителни техники като бития дувар от Свищов и Белене, както и „купата” от района на Луковит. Подробно е разгледана темата за използването на земята като строителен и декоративен материал чрез различни способи като кирпич, трамбована земя и коб. Проследено е и съвременното приложение на естествените материали в различни елементи на сградите – основи, стени, покриви, топлоизoлации, както и при довършителните строителни работи. Специално внимание е отделено на възраждането на старите архитектурни форми (арки, сводове и куполи). В книгата сa представени още стари отоплителни системи като зиданата печка „джамал”, подовото отопление римски „хипокауст” и корейския „ондол”. В електронното издание са коментирани дървените къщи с талпен и блоков градеж, видовете сглобки при дървени конструкции, реципрочните куполи и още много и важни теми от екологичното строителство в подкрепа на природосъобразния начин на живот. В книгата е включено и проучване на Музея на селото в румънската столица Букурещ и музея Астра в Сибиу.

Цялото съдържание е богато илюстрирано. Има и много видеоклипове с практическа насоченост, които нагледно показват описани техники като строителството с глинени блокове, употребата на глинени бои за декорация и направата на зелен покрив.

Всичко това превръща книгата в безценен наръчник за хората, които търсят повече информация за зеленото строителство. Към него се наблюдава нарастващ интерес, тъй като спестява енергия, транспортни разходи и други финасови средства, предполага рециклирането на използваните материали и значително подобрява комфорта на вече изградените постройки. „Има много информация за старата архитектура по българските земи, но малко за старите строителни техники, както и за съвременното им приложение. Книгата е отговор именно на тази все по-осезаема нужда”, допълва арх. Георгиев.

Проектът за електронната книга „Строителство с естествени материали – традиционни практики и съвременно приложение” се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

За автора на книгата:
Арх. Георги Георгиев има интереси и опит в екологичното строителство с естествени материали. Сред неговите осъществени проекти са детският екостационар „Бели Брези” в природен парк „Витоша” и имението „Обичковци”. Георгиев е лектор на международни конференции по екостроителство и има публикации в България и чужбина. Личният му сайт е http://ultrajoro.blogspot.com/.

Може да харесате още...