Една необикновена детска градина!

Как се стигна до първата сертифицирана пасивна детска градина в Швеция?

Една необикновена детска градина!” – Това е слогана, който виждаме на интернет страницата на детска градина в Швеция с екологичното име „Горичка“. Оказва се, че не само името й е Еко – детската градина е първата сграда в Швеция, която е сертифицирана по стандарта пасивна сграда. Авторът на проекта е създал сграда с опростен обем, но отразяваща внимание към детайла. Проектът е инспириран от характерните за италианския район Емилия-Романя детски градини, които имат просторни помещения, апелиращи към конкретно послание – децата и тяхната самоинициатива и изобретателност да бъдат на фокус. В резултат детска градина „Горичка”, предлагаща пространство за 90 деца, е просторна и отворена към околната буйна зеленина.

Доказвайки, че стандартът пасивна сграда може да бъде постигнат, въпреки строителните нормативи в Швеция, този проект прокарва път за бъдещи проекти за пасивни сгради в страната.

Проект: Детска градина
Местоположение: Окершберя, 80 км на север от Стокхолм
Инвеститор: Armada Real Estate Ltd.
Архитект: Birgitta Grebius, Bleck Arkitekter AB
Проектиране: 2008 г.
Реализация: 2010 г.

Снимка: Andrea Johnson, 2010

Снимка: Andrea Johnson, 2010

Технически характеристики:

Чиста площ: 1012 м²
Енергийна нужда за отопление и охлаждане: 15 kWh/m² годишно
Общо потребление за всички нужди за първична енергия (топла вода, отопление, охлаждане, основно и домакинско електричество): 70 kWh/m² годишно
Топлинен товар: 10 W/m²
Ниво на въздухонепроницаемост
(измерено с Blower door test):
0,15 h-1 (0,15 пъти обема на сградата при разлика в наляганията на въздуха вътре и вън от 50 Ра)
Техническите характеристики са на базата на сертификата за пасивна сграда. Данните са взети от международната база данни за пасивни сгради – www.passivehousedatabase.eu


Идеята и проектът

Въпреки дебатите по дефиниране на национален стандарт за енергийна ефективност, през август 2008 г., една общинска компания за недвижимо имущество решава да построи сграда, която да отговаря на пасивния стандарт като проект – експеримент. След множество дискусии, посещение на пасивни сгради в Германия и събиране на подробна информация за стандарта, стартира “първият сертифициран проект за пасивна сграда в Швеция“. Архитектът е преминал базово обучение за стандарта преди да започне работа по сградата, но за всички други инженери и строители, организаторите на проекта предвиждат необходимото обучение и консултация по време на работата им.

Най-вече силната воля на компанията за недвижимо имущество довежда до построяването на детска градина, която днес изпълнява изискванията на Passivhaus Institut, Дармщат за сертификация по стандарта пасивна сграда.

Строителството

Строителството започва през август 2009 г. Освен прозорците и продуктите, осигуряващи въздухонепроницаемост, всички използвани строителни материали и продукти са изработени в Швеция. Строителната компания, участваща в проекта, се изправя пред предизвикателството да се справи с нови и непознати практики, продукти и процедури за осигуряване на качеството и взаимодействие между различните работни екипи. Всички работници, включени в строителните работи, са обучени и в резултат, сградата е най-въздухонепроницаемата в Швеция с 0,15 h-1 резултат от Blower door теста. Този резултат е в пъти по-нисък от задължителните изисквания на стандарта за нивото на херметизация.

Детската градина е официално открита през септември 2010 г. Две години след влизането на сградата в употреба ще бъдат изследвани и анализирани количеството изразходена енергия за отопление, влажност на въздуха, температури на помещенията, както и други технически характеристики.

Резултатът

На екрана в детската театрална зала децата и техните възпитатели следят колко енергия харчи тяхната „къща“ и съответно виждат какви са последствията от техните действия върху околната среда.

Специфичната нужда от енергия за отопление и охлаждане на детската градина в Окершберя, изчислена по PHPP, e 14,6 kWh/m² годишно. Ако сградата беше построена в Мюнхен, енергийната нужда щеше да бъде на половина. На служителите в детската градина се предоставят наръчници след двучасова информационна сесия, изясняваща особеностите на пребиваването в пасивна сграда.

След първите 4 зимни месеца, енергийния разход за отопление е 2,1 kWh/m² – по-нисък от която и било детска градина в Швеция. От комфорта и качеството на живот в пасивната сграда са впечатлени не само обитателите и компанията – инвеститор, но и всички нейни посетителите. Резултатът от построяването на пасивната детска градина предизвиква други проекти за пасивни сгради – няколко други детски градини и дори тенис център. Курсът за сертифицирани проектанти на пасивни сгради се предлага в Швеция от декември 2009 с повече от 60 участника до момента, включително и архитектът на първата в страната сертифицирана пасивна детска градина. Този курс, както и опитът от проекти за пасивни сгради на местно ниво (и най-вече осъзнаването на резултатите, до които те водят) са ключът към енерго-ефективното строителство в Швеция.

Снимка: Andrea Johnson, 2010

Снимка: Andrea Johnson, 2010

Източници на материала и снимките:

www.passipedia.org;
www.passivehousedatabase.eu;
www.lundensforskolor.se.

Може да харесате още...