Една от най-очакваните сгради на 2020, реализирана с архитектурни системи Alumil Supreme S700 Lift&Slide и S77 HI

2020 година е началото на ново десетилетие и в този контекст CNN Style публикува статия с 20-те най-очаквани сгради, оформящи нашите съвременни градове и архитектурата като такава.

Първата референция в публикацията е за впечатляващата сграда Vancouver House, разположена във Ванкувър, Канада, проектирана от известното архитектурно студио Bjarke Ingels Group и изпълнена с усъвършенстваните алуминиеви системи на Алумил.

В центъра на оживения канадски град районът е в капан от граници, които не му позволяват да се разраства настрани, поради което единствената възможност е да избяга нагоре. Така, възприемайки философията „Gesamtkunstwerk“ (превръщане на архитектурата в цялостно произведение на изкуството), с холистичен подход към архитектурния дизайн се заражда Vancouver House.

„Мислете за Vancouver House както за гигантска завеса, която в момента на отдръпването си, разкрива света на Ванкувър и Ванкувър за света“ – Bjarke Ingels, Архитект.

Bjarke Ingels е едно от най-интригуващите имена в съвременната архитектура. Той беше обявен за един от 100-те най-влиятелни хора на Time Magazine, „Иноватор на годината“ от Wall Street Journal и се описва като „една от изгряващите звезди на дизайнерския свят“. Bjarke Ingels също беше включен в „Топ 100 на най-креативните хора в дизайна“ от Fast Company и беше награден със Златен лъв от Биеналето във Венеция, заедно с две награди на Американския институт за архитектура, награда на Световния фестивал за архитектура за жилища и много други престижни отличия (2012 – World Architecture News (WAN) Awards, Winner in the category: Residential; 2014 – Rethinking the Future Awards, 1st place for the concept of mixed-used building; 2015 – Future Project of the year, World Architecture Festival 2015; 2015 – Canadian Architects Excellence Award ).

Впечатляващо извития небостъргач Vancouver House наподобява въображаема турбина. Сградата възниква от триъгълната й основа, извивайки се с „танцово“ движение, в стремеж да достигне най-високите нива, където се трансформира внушително в квадрат. На пръв поглед асиметрични отвори по етажите в крайна сметка оформят едно лице, което наподобява изградена стена и в същото време допринасят значително за изразяването на първоначалната архитектурна концепция за свързване на моста на Granville Street с центъра на града като своеобразна „контролна кула“.

Философията на Bjarke Ingels е превръщане на архитектурата в цялостно произведение на изкуството Gesamtkunstwerk, интегрирайки инвестициите, развитието, продажбите, маркетинга, строителството и основните доставчици в едно цяло с контрол върху всички аспекти на сградата, от нейното създаване до нейната експлоатация, при което сградите изглеждат красиви, защото се представят красиво.

Архитектурният дизайн на Vancouver House e преосмисляне на концепцията за съвременното жилищно пространство, като се започне от смелата рамкираща архитектура и се продължи до най-малките технически детайли.

Ето защо Алумил, като носител на най-новото поколение иновативни алуминиеви архитектурни системи, осъществи сътрудничество с архитектурното студио Bjarke Ingels Group и инвеститора Westbank. В процеса на сътрудничество бяха селектирани и интегрирани архитектурните системи Supreme S700 Lift&Slide и Supreme S77 HI (High Insulation), отговарящи на световните тенденции за широко форматни стъклени повърхности с оптимална топлоизолация, функционалност и модерен дизайн.

Постигнатите от Алумил високи изисквания за енергийна ефективност ниво Passive building са съществен принос за награждаването на сградата с международно признатия Сертификат LEED – Platinum.

Фините и ясни очертания с минималистичен дизайн на системите Supreme позволяват максимум естествена светлина, която да подчертава вътрешната естетика и в същото време да служи като естествената връзка между вътрешното и външното пространство.

С международно присъствие в над 60 държави по света, Алумил активно развива интернационална мрежа (включително в България) от Supreme Club партньорски фирми-производители за интензивно сътрудничество с водещи архитектурни фирми и инвеститори за реализиране на уникални и мащабни проекти, предлагайки няколко платформи от съвременни алуминиеви архитектурни системи с висок стандарт и отлични характеристики.

За повече информация – Алумил България.

Може да харесате още...