Една различна детска градина от дърво и стъкло

Град Guastalla в Северна Италия  сериозно пострада от земетресението през май 2012г. На мястото на две унищожени от бедствието училища са построени детска градина, променящи напълно конвенционалната идеята за съвременна „ детска” архитектура. Застроената площ от 1400 кв. м е проектирана за 120 деца на възраст от 0 до 3 години. Тя съвсем не съответства на обичайния вид на детска градина: никакви ярки цветове, анимационни герои или други развлечения. Архитектурата за най-малките може да бъде напълно сериозна, при това информативна и нескучна – убедени са от Mario Cucinella Architects.

Основата на сградата е дървени ребра. Променящите се размери на „слотове“ в тези плоскости образуват динамична вътрешно пространство и да определят строга, обмислена последователност от обучение, игри и комуникационни зони. Пространството между конструктивните ребра са  покрити със стъклените панели, осигуряващи тясно взаимодействие с околната среда. Да не говорим за факта, че на някои места, например на входа, пространството е оставено отворено и дърветата растат буквално през конструкцията и почти напълно  е изтрита нестабилната граница между околната среда и интериора. На практика в декорите няма цветни акценти, които бързо са коригирани от самите децата облечени, обикновено в пъстри и ярки цветове. Но въпреки всичко казано по-горе, голямото количество дърво в различни  по форма плоскости, живите дървета и други акценти помагат на децата не да ги забавлява, а да се докоснат до света около тях.

Техният свят е, разбира се, трябва да е удобен, екологично чист и напълно безопасен, затова количеството на оборудване е сведено до минимум: приложена е естествена вентилация, и компетентно е задействана топлинна енергия на Земята и Слънцето. Освен това е усъвършенствана система за събиране на дъждовна вода, която се  използва за тоалетни, почистване и поливане,  а това намали разхода на чиста вода два пъти. Монтираните на покривите соларни панели осигуряват до 40% от необходимата електроенергия. Така сградата е в пълно съответствие с принципите на устойчивото строителство.

Може да харесате още...