Ефективно използване на дневната светлина и слънцезащита в един продукт

Немският производител на стъклопакети OKALUX винаги се фокусира върху възможно най-доброто интегриране на дневната светлина, която счита за ключ към ниската консумация на енергия и високия потребителски комфорт. Дневните системи от семейството на продукта OKASOLAR имат съществен принос за това, тъй като обединяват ефективната слънчева защита с оптимална осветеност в интериора. Новата 3D защитна решетка OKASOLAR 3D, която се поставя в пространството между стъклата е ново допълнение и логично развитие в семейството на продуктите за покривни решения.

Това, което е ново за утвърдените ламелни системи, са напречните пръти, които превръщат главната решетка в триизмерна мрежа. Специфичната геометрия на системата с оптимизирани профили, ъгли на наклона и разстояния са изчислени и разработени от известна лаборатория. Резултатът е високоефективна система за дневна светлина, която предпазва от директната слънчева радиация по всяко време на деня или годината. В допълнение към тази защита от слънце, мрежата също така разсейва дневната светлина, позволявайки максимално количество от нея да навлезе в помещенията, като по този начин осветлението в интериора е независимо от метеорологичните условия и съответно е константно.

Системата дължи изключителната си производителност не само на геометрията на решетката, но и на използването на висококачествени материали. Главната решетка, насочена на юг, се състои от силно отразяващ алуминий с отлична степен на слънчево отражение. Напречните ребра (пръти) са изработени от пластмаса с високо отразяващо покритие. По този начин се постигат възможно най-добри отразяващи свойства, които не позволяват на вътрешността на сградата да се загрява прекомерно. Стойностите на тестовите измервания потвърждават ефективната комбинация от максимално отражение на директното облъчване и оптималната пропускливост за дифузна дневна светлина. Директното пропускане на светлината на OKASOLAR 3D е на макс. 85% в областта на пропускливост, дифузната светлина е 23%. Друго предимство на системата за дневна светлина е, че не се нуждае от поддръжка поради защитеното си положение в пространството между стъклата.

Конструкцията се произвежда от валцовани алуминиеви ленти, което позволява да се произведат почти всякакви дължини на елементите без шевове или фуги, придавайки на слънцезащитната мрежа хомогенен, равномерен външен вид.
Тази новост може да бъде видяна в рамките на изложението BAU 2019 в Мюнхен в зала C3, щанд 311.

Вижте също...