Еко къщи се състезаваха във Вашингтон

Наскоро във Вашингтон се проведе Международен конкурс за енергийноефективни домове. В надпреварата, организирана от енергийното министерство, участваха 19 екипа от студенти-архитекти от САЩ, Китай и Нова Зеландия.

Проектите бяха оценявани по десет критерия, като за всеки от тях се даваха максимум 100 точки: архитектура, пазарна привлекателност, конструкция, достъпност за купувачите, комфорт, топла вода, вградено оборудване, енергиен баланс и домашни развлечения.

Победител в конкурса стана къщата WaterShed, разработена от университета Мериленд, която постига 951 точки. Покривът с форма на крила на пеперуда събира дъждовна вода и слънчева светлина и доставя електричество, а мръсната вода преминава през вградени в стените пречистватели и попада в резервоари. Така при дъждовно време къщата може да функционира и без водопровод.

WaterShed разполага също с автоматизирана система, която регулира температурата, влажността на въздуха и осветеността на помещенията, осигурявайки максимален комфорт за хората при минимални вреди за природата.

Къщата е построена с използване на евтини материали. Налична е и малка градинка, както и в повечето други домове, участвали в конкурса.

greentech.bg

Може да харесате още...