Еко-смарт-апартамент в Хонг Конг предлага лукс, комфорт и простор

Един стар апартамент с площ от няма и 40 квадрата в сърцето на Хонг Конг е бил трансформиран в луксозен, екологичен дом, който изглежда много по-просторен, отколкото размерите му предполагат. Дизайнерът Роуена Гонзалес от фирмата за интериорен дизайнLiquid Interiors е ремонтирала апартамента, наречен „Еко-смарт-дом“, за двойка, търсеща екологично и лесно за реконструкция жилище. Красивият дома е с малък въглероден отпечатък благодарение на енергийно ефективни и „умни“ системи, сред които светодиодно осветление, соларен колектор за топла вода, енергиен мониторинг и др.

Качеството на съня било един от най-важните фактори за клиентите. Единият от тях е пилот на самолет. Затова дизайнерите направили така, че да постигнат свеждане до минимум на звуковите смущения с монтирането на двоен стъклопакет и осигурявайки безшумна въздушна циркулация. Програмируема осветителна систма, използваща модули за домашна автоматизация, за да пресъздаде цветовите тертипи на слънцето, и 100% автоматизирани щори за пълно затъмняване, спомагат за спокойния сън и адекватното производство на мелатонин в организма. Спалнята е обзаведена с висококачествен матрак и висок клас въздушни филтри.

За увеличаване на пространството в неголемия дом, дизайнерската фирма е вградила множество скрити хранилища с хидравлични механизми, както и мебели, които се трансформират според функцията си. Спалнята, например, може лесно да се превърне в дневна или стая за забавления благодарение на скритата TV стена и подвижните. Собствениците на жилището имат и допълнително пространство за забавление – на покрива.

Кухнята, която разполага с газов котлон и система за филтриране на водата с активен въглен, също се „сгъва“, когато не се използва.

Наред с това домът се радва на енергийно ефективни характеристики като например внимателно проектирани прозорци за кръстосана вентилация, термопомпа и слънчев колектор за топла вода, което спомага за спестяване на 87% от сметката за подгряване на вода. Половината от отпадъците от разрушаването на предишния апартамент са използвани повторно по време на изграждането на дома.

greentech.bg

Може да харесате още...