Екологичен просторен дом с високоефективна стъклена обвивка

Най-новият екологичен проект на архитекта Робърт М. Гърни е една просторна къща, която намалява своето вредно въздействие върху околната среда посредством пасивни слънчеви техники.

Разположена в Глен Ехо, Мериленд край Вашингтон, окръг Колумбия, „Mohican Hills House“ е красив модерен дом насред красив горист имот. Големите пространства в дома са облечени във високоефективна стъклена обвивка, която облива вътрешността с естествена светлина и рамкира чудни изгледи към околните пейзажи и далечната река Потомак.

Заобиколена от горичка от дървета, къщата е стратегически разположена така, че да намали до минимум намесата в пейзажа. В същото време обитателите й могат да се любуват на прекрасни изгледи. Интериорът е организиран около дневна зона с отворен план и с двойна височина. Това място се “разклонява” към четири спални, кабинет и няколко други стаи. Домът има прозорци във всички посоки, но повечето от стъклените панели са с южно изложение и гледат към реката Потомак и голямата тревна морава на склона, ориентиран на юг. Изборът на огромните прозорци обещава домът да се къпе в естествена светлина по цял ден и то целогодишно.
 

За да се намали потреблението на изкопаеми горива, домът е проектиран според пасивните слънчеви принципи. Тъмният бетонов под спомага за натрупването на топлина, която той постепенно освобождава през нощта. Дебелата изолация пречи на топлината да избяга. Светлочувствителни сенници, естествена вентилация и високоефективна ОВК система спомагат за поддържането на сградата хладна. Дървесина покрива голяма част от повърхностите в дома, придавайки уют, а архитектът се е постарал да избягва екзотичната и скъпа дървесина в полза на местна, термично обработена такава, която е ценна заради факта, че е нетоксична и в същото време дълготрайна.

greentech.bg

Може да харесате още...