Екологична семейна вила се топли с 1KW радиатор

Изградена от шест „куба“, облицовани в дърво, тази семейна вила в Испания се отоплява само с един радиатор с мощност киловат.

Разположена насред хълмовете северно от Барселона, „Каса Джджи“ е проектирана за едно семейство, което пожелало да се премести далеч от града. Краткото възложение било да се създаде евтина къща, която да е готова след 4 месеца и да е екологична. Решението, изготвено от архитектите, било енергийно ефективна „пасивна къщичка“ – дом, който се отоплява с използване на минимум енергия.

„Имайки предвид характеристиките на енергийно ефективните „пасивни къщи“, ние съчетахме шест модула, които се адаптират към слънцето и съществуващите дървета“, казват архитектите. За целта фирмата използвала рециклирана смърчова дървесина, добита устойчиво от околните гори, за да изгради шест по-малки структури с южно изложение, които „стърчат“ от центъра на къщата.

През студения сезон къщата може да се отоплява с помощта на един-единствен радиатор от един киловат. С това къщата отговаря на искането на собствениците да е екологична и щадяща за природата.

Стъклени пана от пода до тавана свързват стаите, превръщайки ги в нещо като оранжерия през зимата и запазвайки топлината. През лятото обаче тези стъклени стени се отварят и помещенията се свързват с градината, като по този начин стаите стават „покрити тераси“ с изглед към околните планини.

Дървените облицовки са характерни и за вътрешността на дома, създавайки уют и топлота.

greentech.bg

Може да харесате още...