Енергийно автономната къща Cropthorne е топла през зимата без отопление

Зимата се е разлютила и камините в къщите бумтят с пълна сила, за да е топло, но не и в дома на Майк Коу и Лизи Студи. Те са вече четвърта зима в своята къща, в която изобщо няма отоплителна система. Вместо това има термална маса. Домът им е построен с дебели бетонни стени и подове, които имат голямо количество топлинна инерция, поддържайки топлина или хлад за много дълго време. Дебелите стени на всичкото отгоре са увити и с дебел слой изолация, така че е необходимо още по-дълго – може би седмици и даже месеци – за да се охлади. Към всичко това е са добавени внимателно поставени прозорци с южно изложение и висококачествен стъклопакет, така че топлината от слънчевото греене навлиза в дома и загрява дебелите подове и стени. „Автономната къща Cropthorne“ оправдава своето име, като остава топла през цялата зима и хладна през цялото лято – без каквато и да е система за отопление.

„Тя разполага със структура от термална маса, но за разлика от старите къщи тази маса не е построена от местен камък, а от дебели (140 mm) бетонни блокове с висока плътност. Също така значителна маса се добавя и от бетонните плочи на етажите, които тежат около 50 тона всяка, плюс вътрешните стени, а дори и стълбището, което е изградено от бетон с висока плътност“, обяснява Майк Коу.

Но почакайте, не сме съвсем точни: все пак вътре има една отоплителна система. Това е компостиращата тоалетна Clivus Multrum в долната част на къщата, свързана към специална, ръчно изработена порцеланова тоалетна. Анаеробното разлагане на човешките отпадъци създава топлина, а тоалетната е с вентилатор, за да попречи на неприятните миризми да се връщат назад в къщата. Топлината също се управлява чрез вентилатор. Така че, ако трябва да сме съвсем стриктни, тази къща се отоплява от слънцето и човешките екскременти.

Има и една огромна и сложна система за събиране и съхранение на дъждовна вода. Тя покрива всички водни нужди в дома (далеч по-малко от нормалните къщи, благодарение на специалната тоалетна). Интересното е, че системата е направена от рециклирани резервоари за портокалов сок, които се са доставени с портокалов сок от Израел и след това са бракувани. Водата от тях се изпомпва през пясъчен филтър. Тази вода не се използва за пиене, а за всякакви други дейности, докато сивата вода пък служи за поливане на градината.

Всичко това е гарнирано от голям фовотолтаичен масив, който осигурява електричество за дома. То е повече, отколкото е необходимо в къщата, така че излишъкът се продава.

Може да се поспори доста по въпроса доколко този дом е въглеродно неутрален или въглеродно отрицателен. Със сигурност огромното количество бетон, което служи за термална маса, изисква доста енергия за производство и генерира доста голямо количество CO2. При бетона въглеродният отпечатък е от порядъка на 180 килограма на тон, а в тази къща има много бетон. И все пак е отличен пример за енергийно независим дом.

А ето и един кратък видеоклип, в който Майк обяснява подробно как е проектирана и изградена къщата:

Може да харесате още...