Енергийно ефективен офис, „направен да бъде местен“

Архитектурната фирма Arcgency е трансформирала куп стари транспортни контейнери в Unionkul – енергийно ефективен офис, „направен да бъде местен“. Намира се в района Нордхавнен в Копенхаген и е проектиран да издържа на суровите крайности на скандинавския климат, без да харчи много енергия. Архитектите описват идеята си като „експеримент в архитектурата, базирана на готови компоненти, която оспорва универсалните въпроси на отпадъците и традиционните строителни техники“.

Архитектите от Arcgency изработили рамката на конструкцията на Unionkul само за два дни чрез групиране на контейнерите. Те са подредени върху набор от стълбове. Въпреки че контейнерите имали вдлъбнатини и други дефекти след 10-14 години работа в морето, архитектите решили да не прикриват тези „бойни белези“. Те оставили и оригиналните подовете и гофрираните повърхности непокътнати. Все пак контейнерите били боядисани в матово сиво и увити с високоефективни фасадни изолационни панели.

За да разбият монотонността на подредените контейнери, архитектите прирязали части от подовете и стените, за да създадат разнообразие от пространствени размери, укрепвайки визуалната връзка и осигурявайки максимално количество естествена светлина.

Благодарение на големите прозорци, отворените планове и таваните с тройна височина обитателите на този странен офис се чувстват свързани един с друг в поредица от гъвкави работни места за съвместна работа. С идеята допълнително да се намали зависимостта от изкуствената светлина, таваните са облечени в перфорирани алуминиеви плоскости, които отразяват светлината от брега.

greentech.bg

Може да харесате още...