Енергийно ефективна датска къща се топли с геотермална енергия

Mette Lange Architects наскоро завършиха един голям нов дом, обвит в смърчова дървесина, който използва евтината геотермална енергия, за да се отоплява през суровата зима в Дания. Разположена на едно отдалечено и гъсто залесено парче земя в Слангеруп, Villa Bures? има северна фасада, обвита в прозорци от пода до тавана и плъзгащи се врати, които рамкират невероятната гледка към съседното езеро. Дългият и тесен дом се състои от две части: основни жилищни помещения и по-малка пристройка.

Villa Bures? е с площ от 237 квадратни метра и е разположена на южния бряг на един склон. Въпреки, че северната фасада на дома е до голяма степен остъклена, южната фасада е предимно затворена, с изключение на няколкото остъклени стени – в кухнята и в хола – които позволяват прекрасен изглед от всяко място в къщата. Големите прозорци също така помагат да се оформи гледката и към околните дървета. Оберлихти по протежение на покрива разкриват небето и короните на дървета, като в същото време внасят много естествена светлина.

Обратно на хоризонталния и равен профил на сградата, красиво тонираните борови дъски, които обличат фасадата, са вертикално ориентирани. Голяма дървена палуба обгръща сградата на основната къща (207 квадратни метра) с 30-квадратовата пристройка. Къщата се отоплява с геотермална енергия, което намалява потреблението на енергия, но също така и с две печки на дърва.

greentech.bg

Може да харесате още...