Енергийно ефективна и с прелестен изглед – къщата Куинсклиф в Сидни

Австралийската фирма UTZ Sanby Architects завърши изграждането на Куинсклиф – една енергийно ефективна къща, която съхранява и рециклира дъждовна вода за непитейна употреба и се радва на прелестен изглед. Намира се на малък градски парцел в Сидни и сякаш е „кацнала“ на ръба на скалата с невероятна гледка към океана. Архитектите са подходили стратегически, поставяйки структурни стени и остъклявайки стените от всички страни, максимизирайки естествената светлина и хубавия изглед, като същевременно запазват неприкосновеността на личния живот.

Притисната като в сандвич между съседните сгради от източната и западната страна, Куинсклиф използва големи плътни стени, за да осигури неприкосновеност на личния живот за спалните в крилото на по-горното ниво. Клиновидният дом се разширява в задната си част, създавайки възможност за по-голяма панорамна гледка към океана. Остъкляването от пода до тавана създава усещане за широта и пространство, разпростирайки градината и жилищните площи в посока към палубата и океана.

За партерното ниво на дома архитектите са избрали използването на бетонни подове с тъмни керамични плочки и дебели тухлени стени, за да се осигурява термална маса. През зимата енергийно ефективният дом се отоплява чрез подово отопление с водна инсталация, вградена в пода. Под всеки етаж има резервоари за дъждовна вода с капацитет от над 5000 литра , които съхраняват отточната вода от покрива. Водата се използва за промиване на тоалетните, поливане на градината и пране на дрехи.

greentech.bg

Може да харесате още...