Енергийно-ефективните прозорци в иновативните проекти

Orona Zero

Широкото използване на защитни стъкла при изграждането на мащабни архитектурни проекти постепенно променя представата за възможностите на прозоречните системи. Панорамните прозорци стават основа на модерния дизайн. Един пример за иновативно използване на прозоречна технология е центърът Orona Ideo в Испания.

Концепцията микро-град

Orona Zero

Покривът на основната сграда на Orona Zero

Центърът Orona Ideo е продължение на Технологичния парк в Сан Себастиан. Територията на центъра обхваща площ от над 40 000 м², от които остъклената част е над 14 000 м². На територията му са разположени и университетски изследователски лаборатори и университет Orona A3 Research. Разработването на проекта е дело на архитектурните бюра Barrutieta, Goikoetxea, delaFuente и Perez.

Orona Ideo стана символ за иновативни технологии в стъкларската промишленост, еко-дизайна и философия за „устойчиво потребление“ на енергия сред най-актуалните тенденции на Европейското градоустройство. Проектът, започнат през 2011 г., успя да спечели най-високата оценка на британската компания BREEAM в областта на екологичните иновативни стандарти и „златен“ сертификат LEED за съответствие с качеството на технологията в цялата сграда в течение на 480 дни. Според критерия за минимизиране на отпадъците в сферата на строителството, центърът показа 100% резултат. Такива високи награди Испания получава за първи път в историята на архитектурата и дизайна в страната.

Прозорците като основа на дизайна

ostakliavane

Остъкляване в комбинация с алуминиева конструкция

Особен интерес предизвиква подходът към фасадното остъкляване във всеки един от обектите на комплекса. Почти цялата повърхност на фасадата на всяка сграда е с панорамни прозорци в хармония с носещата конструкция. Остъклената част на покрива е повече от пет хиляди кв.м, а на фасадата – около осем хиляди кв.м. Обединението под „един покрив“ на офиси на фирми с различни сфери на дейност нагледно демонстрира ефективността от взаимодействието между иновативните научни професии, а голямата остъклена площ изразява принципа на откритост на компаниите.

Енергоспестяващо остъкляване

ostaklena fasada

остъклена фасада

Всеки елемент от дизайна и архитектурата на Orona Ideo изпълнява прагматична функция, като спомага за оптималното използване на ресурсите, и регулира използването и потреблението на вода и енергия. Системата за водоснабдяване на центъра е проектирана по такъв начин, че да рециклира и вече използваната вода.

Остъкляването и специалното метално покритие на фасадата са комбинация от огледални и матови текстури, които създават уникален ритмичен рисунък по повърхността на сградата.

Orona Ideo

При проектирането дизайнерите и архитектите се комбинирали два материала: високотехнологични алуминиеви плоскости Alucobond, които отразяват слънчевата светлина и не позволяват на сградата да прегрява, и закалено енергоспестяващо стъкло, с вградени слънчеви батерии. Функциите са разделени: прозрачната фасада с алуминиеви апликации предотвратява затоплянето в горещите дни, докато покрива на основната сграда на комплекса извършва функцията събиране и съхраняване на енергията. Покривът е остъклен със защитно ламинирано стъкло (триплекс) с ефект на „асиметрия“, за да издържа на високите натоварвания, които се очакват предвид местоположението на комплекса и крайбрежния мусонен климат с чести валежи.

Orona Ideo

Технологията на енергоспестяващо остъкляване практически елиминира разходите за климатизация – значителна част от разходите в сграда с такава площ. Принципът на взаимодействие на визуалните ефекти и технологичната целесъобразност съпътстват проекта във всеки един детайл и така постигат основната цел на проектантите и дизайнерите на компанията – създаване на иновативен микро-град, който да отговаря на най-високите екологични стандарти от обикновената градска среда.

Orona Ideo

Може да харесате още...