Енергийно независим дом се управлява с Xbox Kinect

Къщата CHIP е разработена с цел да се създаде дом с нулева консумация на енергия (т.е. такава, която не се нуждае от външен източник на енергия), или иначе казано „пасивна къща“. Но изглежда нейните дизайнери са надминали тази цел. Къщата всъщност генерира три пъти повече енергия, отколкото използва благодарение на своите слънчеви панели и набор от енергоспестяващи мерки.

CHIP е съкращение от „Compact Hyper-Insulated Prototype“ – „компактен хипер-изолиран прототип“. Топлината, генерирана от климатика се използва за производството на топла вода. През повечето време от деня се използва в къщата естествената светлина. Проектът на цялата архитектура и вентилационната система позволяват температурата вътре да се коригира бързо и с минимално използване на енергия. Най-забележителната характеристика на къщата е изолацията й, покриваща цялата площ от 70 кв. м., с което тя изглежда като гигантски матрак, но всъщност така запазва вътрешната си температура.

Невероятният енергийно ефективен дизайн сам по себе си отличава тази къща достатъчно, но интегрираните контроли и интелигентни функции превръщат CHIP в нещо повече от зелен дом – тя си е „дом на бъдещето“. Xbox Kinect система следи живущите в къщата, което им позволява да включват и изключват уредите и осветлението само чрез посочване към тях. Kinect също така следи местонахождението на обитателите и гаси осветлението там, откъдето човек излиза, включвайки го в помещението, където човекът отива.

Къщата включва също и други автоматични функции, като затваряне на пердетата, ако започне гледането на филм, или включване на дадени уреди в момента, в който обитателите седнат на специални столове. Къщата постепенно засилва светлината сутрин, за да имитира по-естествен старт на деня.

CHIP може да се управлява чрез смартфон, така че светлините и токът могат да се контролират, когато човек е далеч от дома.

Целият проект е резултат от повече от две години работи на повече от 100 студенти в партньорство с Калифорнийския технологичен институт и SCI-Arc. Той струва около 1 милион долара, но създаването на втора такава къща ще коства само около $300 000.

greentech.bg

Може да харесате още...