Енергийно позитивната Вила Бондьо гледа към омайно езеро в Швеция

Ако обичате високите сводести тавани и обилната естествена светлина на готическите катедрали, пригответе се да бъдете очаровани от тази къща в Швеция, вдъхновена от местните църкви. Проектирана от Kjellgren Kaminsky Architecture, Вила Бондьо се гордее със спираща дъха гледка към прелестно езеро, на която човек може да се наслади благодарение на едната, изцяло остъклена крайна стена на дома. Структурата е облицована в дървесина и е проектирана като енергийно позитивен дом, който включва екологични материали и система с LED осветление.

Къщата се намира в една смесена гора с борове и брези в покрайнините на шведския град Гьотеборг. За да може домът да се възползва максимално от гледката към съседното езеро Гравсьон, архитектите са заложили на големи остъклени части, които да предлагат панорамна гледка към пейзажа. Домът е триетажен и е облицован с вертикални летви от лиственица, които ще се посивеят с течение на времето.

Семейната къща е частично вкопана под земята, като три от четири спални са разположени на най-ниското ниво. На горното ниво има дневна с бокс, допълнителна спалня, гараж, както и впечатляваща зона с кухня и трапезария, които гледат към езерото – пространство с двойна височина и двускатен покрив. Минималистичният интериор и черно-бялата цветова гама е белязана от няколко едри ярко-цветни елемента. Открита покривна тераса представлява най-високото ниво в дома.

greentech.bg

Може да харесате още...