Енергийно самодостатъчна къща: много изолация и никакви климатици

Намаляването на потреблението на енергия е било топ-приоритет при разработването на тази къща с ниска енергоконсумация недалеч от Сеул, Южна Корея. Тя е дело на д-р Юнг Сойк и и архитекта Ян Су и коства 284 хил. долара. Важните за нормалния живот неща са били на първо място при проектирането й.

Д-р Юнг започнал да се интересува от енергийно самодостатъчни домове, докато учи в Милано, когато шофьорите стачкували срещу цената на горивата и това направило трудни доставките на пресни продукти. Размишлявайки за „уязвимостта“ на системите за енергийни доставки, които въртят колелата на обществото, д-р Юнг започнал да мисли за самодостатъчни общности.

И клиентът, и ахитектът имали идеята за изграждането на дом, в чието проектиране водещ да е принципът на здравия разум, и изглежда са намерили пресечната точка. Разумният бюджет не е бил нужен толкова много от гледна точка на необходимостта, колкото за да има доказателство за концепцията, че разумната, енергийно самодостатъчна къща не е нещо ултра-скъпо.

За минимизиране на загубите на енергия първият важен фактор е бил изолацията. Цялата стоманобетонна конструкция е обвита в 20 см стиропор. За оформяне на външния слой на сградата архитектът е заложил на спрей полиуретанова пяна. Това не е особено екологично, ще кажат пазителите на природата, и ще са прави, но да не забравяме, че тук целта е основно енергийната самодостатъчност. Прозорците на дома са сведени до разумен дял от площта й, така че да не компрометират добрата работа на изолацията.

Къщата е снабдена с фотоволтаични и термални соларни панели, а печка на дърва служи за резервен вариант за отопление. Климатици няма. Възобновяемите енергийни източници на къщата нямат нмужния капацитет да ги захранват. Затова, казва архитектът, „клиентът с удоволствие ще носи пуловери през зимата и ще се поти малко през лятото, което е съвсем естествено.“ Къщата е с площ 230 кв. м и д-р Юнг ще я споделя с родителите си, затова домът включва както отдели помещения за всекиго,  така и общи части.

greentech.bg

Може да харесате още...