Енергоспестяващa “Орхидеена къща“ се охлажда чрез изпарение в тропическия климат

Температурите стават все по-високи всяко следващо лято и домакинствата по целия свят се насочват към климатичните системи, натоварвайки и сметките си за електроенергия, и околната среда. За да предложи по-устойчива алтернатива за охлаждане, студентски екип от Националния университет Чао-Тунг (NCTU) е впрегнал иновативната технология на парниците, в които се отглеждат орхидеи. Така студентите са построили „Орхидеената къща“, прототип на енергийно ефективна къща с екологичен контрол на климата. Проектирана е за състезанието Соларен декатлон Европа. Тя се захранва със слънчева енергия има за цел също така да служи за модел за по-удобни и енергийно ефективни социални жилища.

Като се има предвид, че NCTU се намира в Тайван – страна, известна със своето задушно и потискащо знойно тропическо лято – може би не е чак толкова изненадващо, че екипът се е заел да усъвършенства неустойчивите и повсеместни практики на климатизация на страната си. Студентите са се изправили пред предизвикателството да създадат на хладен и комфортен вътрешен климат, използвайки най-малкото възможно количество енергия. И макар че „Орхидеената къща“ е разработена според тайвански традиции, тази достъпна модулна конструкция може да бъде образец за други подобни конструкции по целия свят.

Вдъхновена от симбиозата на орхидеята с природата, „Орхидеената къща“ улавя естествената светлина чрез фотоволтаична система и използва стена с голяма топлинна маса, за да регулира вътрешните температури. Къщата събира и рециклира дъждовната вода. Тази вода впоследствие се използва за капково напояване, както и за ключовата технология на изпарително охлаждане. Когато горещият въздух влезе в къщата, той се охлажда, преминавайки през вътрешна „водна стена“ – устройство, което изтегля въздуха чрез чрез големи, тихи вентилатори.

Подобно на начина, по който орхидеите растат върху дърветата, леката „Орхидеена къща“ може да бъде построена върху съществуващите градски сгради. Модулният дизайн я прави и лесна за разширяване. Енергоефективна, структурно гъвкава и на достъпна цена, тази къща е много добро решение за градски жилища за младите граждани.

greentech.bg

Може да харесате още...