Енергоспестяващи прозорци. Прецизната конструкция позволява да се намали загубата на топлина до 90%

16 милиарда литра по-малко течно гориво на година ще бъдат необходими на германските домакинства, ако сменят сегашните си прозорци с енергоспестяващи. Това показват изчисленията на специалистите, които в последните години все повече залагат на материали от ново поколение. Енергоспестяващите прозорци не само позволяват намаляване на разходите за отопление на жилището, но са красиви и лесни за поддържане.

Пропускайки светлина и топлина в дома, прозорците са връзката ни с външния свят. Те обаче  трябва да бъдат добре уплътнени, да не допускат студ и влага.  Известно е, че стъклото има по-лоши топлоизолационни свойства от стените и между 25 и 30% от загубата на топлина в едно жилище се дължи на прозорците. Затова и усилията на производителите на дограма и стъкла са насочени към създаването и налагането на материали, които водят до намаляване на топлинната загуба и повишаване на енергийната ефективност на сградите.

Енергоспестяващите прозорци стават все по-популярни в Германия и Австрия. Изчисленията в алпийската република показват, че при използването на този вид прозорци, разходите за отопление на стандартна еднофамилна къща могат да намалеят с до 600 евро на година. Както е известно, по-голямата част от топлообмена в дома се осъществява чрез стъклата на прозорците като двата основни вида загуби са от излъчване и проводимост. Именно в тази насока са и предимствата на новите видове стъкла, които преодоляват първия тип загуби чрез използването на специално покритие, а вторият – чрез подмяна на въздуха между стъклата с интертен газ. Така нареченото топлоустойчиво остъкляване се състои от троен стъклопакет със специално покритие на стъклата като вътрешното пространство е запълнено с аргон или криптон.

Когато тези стъкла се поставят във високотехнологични рамки, се получава „суперпрозорец”, който редуцира загубата на топлина до 90%. Предпочитани материали за дограма в този случай са дърво, стомана, алуминий, пластмаса или комбинация от тях. Този тип прозорци постигат U-стойност от порядъка на 0,8-0,9 W/(кв.м/К). Поради ниския показател за топлообмен, те са подходящи за използване при изграждането на пасивни къщи.

Драстично намаление на средствата отделяни за отопление, повишена енергийна ефективност на жилището, редуциране на вредните емисии във въздуха са част от предимствата на енергоспестяващите прозорци. Ето и едно сравнение на разходите за отопление на еднофамилна къща с около 30 кв.м остъклена площ. При използването на обикновени прозорци за отопление се харчат около 1 770 л течно гориво за 1 500 евро (0.85 евро/л), докато с новите стъкла са необходими 630 л. гориво, което струва 540 евро. Намаленото потребление на гориво води и до редуциране на вредните въглеродни емисии във въздуха, което е важен фактор за опазването на околната среда в изпълнение на европейските директиви.

Един от основните недостатъци засега е значителното тегло на прозорците, което не позволява поставянето на по-големи отварящи се крила. Това от своя страна често води до ограничаване на слънчевата светлина и възможността тя да бъде използвана като източник на енергия. Този тип стъкла са все още доста по-скъпи от обикновените като цената им може да достигне до 150 евро/кв.м. В зависимост от избрания тип дограма прозорец с размер 1,3х1,3 метра с включен монтаж (120 евро) излиза на купувача около 559 евро (дърво), 499 евро (пластмаса), 678 евро (дърво-алуминий). Този недостатък засега се преодолява с отпусканите от страна на държавата изгодни кредити на домакинствата, решили да подобрят топлоизолацията на жилищата си.

Продължителността на живот на топлоустойчивите прозорци е 30 години. По данни на Баварската служба за опазване на околната среда инвестицията в тях се изплаща за около 5-6 години.

Съчетани с други модерни материали, енергоспетяващите прозорци могат да спестят много бъдещи разходи за отопление на жилищетата като в същото време подобрят комфорта на живот. Освен че пропускат слънчевата светлина без да дават възможност на топлината да излезе навън, те са и отличен шумоизолатор. Здравината на стъклото осигурява и защита срещу нежелани набези. Фактът, че се изработват от материали, които могат да бъдат напълно рециклирани, е допълнителен бонус за екологично отговорните потребители.

Може да харесате още...