Енергоспестяващите стъкла – ефективност в действие

stuklena fasada

Все по-голяма роля се отрежда на модерните архитектурни решения от стъкло. Стъклото е в апогея на своята популярност – и от естетична и от практическа гледна точка. От друга страна строителите, законодателите и другите ангажирани общности стават все по-взискателни. По-конкретно, специално внимание се обръща на ефективността и енергоспестяването, а и затягането на европейските стандарти увеличи нуждата от енергоспестяващи стъкла. Чрез подобряване на параметрите на енергоспестяващите стъкла, прозрачните конструкции започнаха да играят голяма роля при пестенето на енергия и подобряването на комфорта, като свеждат до минимум загубата на топлина и конденз.

Широката гама от предлагани енергийно ефективни прозорци могат да помогнат при изпълнението на всички изисквания за икономия на енергия.

Измерване на ефективността на енергоспестяващите стъкла

Слънчевата енергия влиза в сградата главно като късовълнова радиация. Въпреки това, след като проникне вътре, тя се отразява от обектите в помещението назад обратно към стъклото под формата на дълговълнова радиация. Енергоспестяващите стъкла имат покритие, което представлява ефективна бариера срещу загубата на топлина, което същевременно гарантира отличен трансфер на късовълновата радиация, за сметка на дълговълновата (от нагреватели и предмети в стаята).

staklopaket

Обикновено, топлинните загуби се оценяват със стойността на коефициента на топлопреминаване Ug. Той показва количеството топлина, което преминава за единица време през 1 кв.м остъклена повърхност, при температурна разлика 1K между граничещия със стъклото стаен въздух и този от външната страна (W/m².K). Колкото по-нисък е този коефициент на топлопреминаване, толкова по-добра е топлоизолацията.

Принципът на действие

В действителност, енергоспестяващите стъкла отразяват енергията обратно в сградата, затова стъклопакетът с енергоспестяващите стъкла има много по-ниска стойност на коефициента на топлопреминаване Ug, отколкото стъклопакета с обикновеното стъкло. Освен това, различните видове енергоспестяващи стъкла осигуряват различни степени на предаване на слънчевата топлина, което спомага да се намали нуждата от отопление и свързаните с него разходи, особено в студените годишни периоди.

Стъклопакет „4 сезона” е идеален за прозорците на всяка нова или ремонтирана сграда и е напълно съвместим с всички видове дограма: ПВЦ, дървена алуминиева, смесена.

Неговите предимства са:
През пролетта стъклопакета „4 сезона” намалява капризите на времето. През този период на годината, стъклопакетът позволява повишен комфорт – термоизолацията осигурява идеална температура, независимо от капризите на времето.
През лятото благодарение на функцията „соларен контрол”, стъклопакетът „4 сезона” отразява два пъти повече слънчева енергия в сравнение с един нормален стъклопакет и не се нуждае от допълнителна слънчева защита.
– Осигурява идеална температура – комфортът и прохладата са осигурени дори и в най– горещите дни.
– Намалява разходите за климатизация – ограничавайки количеството слънчева енергия, проникваща в помещенията, намалява нуждата от климатична инсталация.

planitherm 4s

През есента – със стъклопакетът „4 сезона” преминаването към хладния сезон е неусетно. Благодарение на характеристиките на този стъклопакет, ефектът от понижението на температурата е значително намален.
– намаляване на разходите – позволява намаляването на ранните разходи, свързани с отоплението на помещенията.
  През зимата – стъклопакетът „4 сезона” предлага три пъти по – висока термоизолация в сравнение с обикновените стъклопакети.
– Топлина и удобство – намалява се загубата на топлина и се намалява студената зона в близост до прозорците.
– Значителни икономии – по – ефикасна термоизолация означава намален разход на енергия.

planitherm 4s

Идеалното решение за максимално пестене на енергия през цялата година е стъклопакет, съчетаващ в едно слънцезащитни и топлоизолационни свойства.

Методи за подобряване на изолацията

С различните продуктите човек има възможност на значителни икономии на енергия по два различни начина:
– Може да се използва един продукт, който да осигурява едновременно защита от слънце и топлоизолация;
– Възможно е да се използват два отделни продукти, единият от които да е слънцезащита, а другият – топлоизолация.

planitherm 4s

При фасади изложени на пряко слънчево греене се препоръчва допълнителна слънцезащита и остъкляване с комбинирани стъклопакети.

Може да харесате още...