ЕС обмисля да замени схемата 20-20-20 с нов пакет от еко-цели: 35-40-45

Тринадесет европейските министри на околната среда призоваха Европейския съюз да приеме нови, амбициозни цели за енергията и климатичните промени до 2030 г.

В 40-страничния документ, огласен в Брюксел, те призоваха 28-членния блок да реформира системата за търговия с емисии на ЕС (СТЕ). Според министрите, екологичните мерки не трябва да са в сблъсък с усилията за ограничаване на цените на енергията.

Напротив, някои държави от ЕС с високи дялове на енергията от възобновяеми източници се радват на относително ниски цени на енергията и също така извличат полза от износа на възобновяеми технологии, се посочва в съвместното становище.

„ЕС е водещ на този пазар, но Китай и САЩ виждат това като възможност и ни настигат“, заяви Ед Дейви, британският секретар по енергетиката и климатичните въпроси. Според него ЕС не се развива достатъчно бързо в тази посока.

Макар че министрите са единодушни по въпроса за това, че трябва да се предприемат действия, те имат доста различни виждания за това какво точно следва да се направи.

Великобритания иска да има една-единствена цел за намаляване на въглеродния двуокис. Дания подкрепя схемата с три цели – за въглерода, за възобновяемите източници на енергия и за икономията на енергия. Португалия иска да има четвърта цел – подобряване на енергийната инфраструктура.

До този момент Европейският съюз има три цели за 2020 г. – да намали CO2 емисиите с 20% спрямо нивата от 1990 г., да увеличи използването на възобновяеми източници до постигане на 20 на сто от общия енергиен микс и да подобри енергийната ефективност с 20%.

За периода до 2030 г., според комисаря по климата Кони Хедегор, се обсъжда повишаването на тези цели съответно на 35 на сто, 40 процента и 45%.

В зависимост от предстоящия анализ ЕК ще предложи пакет от законодателни мерки за климата и енергетиката, което ще стане най-вероятно в началото на следващата година.

Лидерите на ЕС ще обсъдят предложенията на срещата на върха в Брюксел през март преди на срещата на върха през септември, на която домакин ще е генералния секретар на ООН Бан Ки -мун.

greentech.bg

Може да харесате още...