Естествен дом от кал и дърво е изграден от бедняци в Линкълншир, Англия

Това е дом тип „дърво и кал“ от края на 17 век в красивата област Линкълншир Улдс в Англия. Подобни къщи са добре познати и в други части от света, с малки вариации. В този случай калта се състои от глина, пясък и слама, като е прикрепена към вертикални разцепени талпи, прикован към хоризонталните релси между колоните – също дървени, от от бряст.

Рамката от бряст е серия от изправени греди, забити през около 2 м. Калта (мазилката) обвива цялата рамка. Екстериорът е боядисан с вар, в която е била дадена животинска мазнина (или ленено масло) като добавка за водоустойчивост. Калта и гредите седят върху нисък цокъл от камък, който осигурява защита от дъждовната вода в основата на стените.

Тези домове от дърво и кал може да изглеждат по-малко здрави от други постройки, например съвременните бетонни конструкции, но въпреки това те продължават да се използват като жилища вече почти 400 години! Тези домове са били построени за обикновените хора и изграждани с подкрепата на местните общности, които не са можели да си позволят да плащат за работата на квалифицирани майстори-дърводелци. Структурите от земя и дърво, семпли и здрави, могат да се видят и в други части на света, а точно тази е собственост на Vivat Trust.

greentech.bg

Може да харесате още...