Естествени климатици

Ако някога сте се потили през лятото в града, можете да потърсите причината за това във високите сгради наоколо. Тези сгради акумулират топлина и се превръщат в градски топлинни острови.

А какво ще кажете, ако има сгради, които охлаждат града?

Фасадата на тези сгради се състои от серия тръби, в които се изпарява дъждовна вода и така може да охлажда пространството наоколо.

Системата е наречена BioSkin и в момента е реализирана от външната страна на NBF Osaki Building в Токио, Япония. Сградата е открита през 2011 г. и печели награда за иновации за небостъргачи за 2014 г. По този начин обитателите на небостъргачите стават съпричастни към охлаждането на града, понеже дълбоките градски каньони между небостъргачите създават в повечето случаи топлинни острови.

Ако дълбоко в тези градски каньони достигне малко слънчева светлина, тя се отразява обратно нагоре от стените на самите сгради. В повечто случаи те действат като много силни отразители. Тези сгради поглъщат топлината и след това я освобождават обратно в околното пространство, което води до затопляне в областите между високи сгради. Това се вижда нагледно при докосване стената на висока сграда през нощта или след залез слънце, когато тя се оказва топла.

Решетките от тръби, обхващащи тази сграда представляват система от естествени климатици.

BioSkin системата премахва топлинния ефект с нещо съвсем просто: водата. Дъждовната вода, събрана на покрива, преминава през мрежа от керамични тръби и тъй като водата се изпарява през порестите тръби, тя отнема от топлината. Тази фасада може да охлажда повърхността на сградата с до 7 градуса по Целзий, а околната среда около сградата с около 15 градуса. Един квартал с такива изпарително-охладени сгради би могъл да помогне да се анулира ефекта на топлинния градски остров.

Всъщност фасадата на такъв тип сгради се основава на традиционната японска практика „uchimizu”, или поръсването с вода по улиците, за охлаждане през лятото.

Интересното за BioSkin системата е, че тя съзнателно свързва сградите на града в едно цяло. Традиционните климатични системи поддържат сградите студени (често твърде студени), като в същото време бълват горещ въздух по улиците. BioSkin системата обаче, може да направи целия град малко по-поносим в горещите летни дни .

Може да харесате още...