Естетика на недоловимото

Takumi

Японските плъзгащи се врати и разделители на помещения шоджи са парадокс. Те разделят помещенията и в същото време запазват цялостта им чрез своята прозрачност и лекота. Берлинската компания Takumi произвежда шоджи с класическа конструкция от автентични материали.

Преди повече от 20 години Бернд Кун и неговият партньор Ясуко Тамару започват да правят шоджи по японски модел. Междувременно тяхната компания Takumi в Берлин е признат специалист по автентично японско обзавеждане със съвременно техническо изпълнение. Днес плъзгащите се врати обикновено са покрити с устойчив на разкъсване материал madoca, направен от две пласта японска хартия със среден слой от полиетилентерефталат. Промененият начин на живот на хората в Япония също призовава за нови решения. Обичайно в Япония в края на годината покритията шоджи се  подновяват по хигиенни съображения и като символ за ново начало. Днес това изглежда твърде времеемко. Затова хартиите трябва да издържат по-дълго и вече не се нанасят върху рамките с паста, а с тънка двустранно лепяща лента.

Шоджи се движи по тавана в дървен профил и прехвърля теглото си върху алуминиева ходова релса чрез регулируема ролка. Променените приоритети сред потребителите говорят в полза на алуминиевите релси с тяхното високо ниво на комфорт, дори ако естетически не могат да се конкурират с оригинала от дърво.

Може да харесате още...