Етем Roadshow 2012 отбеляза още една успешна година

От 5 до 26 юни т.г. ежегодното Roadshow на фирма Етем премина през най-големите български градове – Стара Загора, Пловдив, Благоевград, Русе, Варна, Бургас и Плевен. Целта на компанията е да бъде по-близо до своите партньори в страната, като представи най-новите си разработки в областта на архитектурните, PVC и вентилируемите системи, както и новите продукти от портфолиото на компанията – парапети, врати, панели и други. За първи път фирмата не пропусна и София, като организира коктейл-презентация за на 150 свои партньори и клиенти.

Петко Пачев, Главен продуктов мениджър „Архитектурни системи” на Етем България разказа на срещата в София за новостите и дейността на  фирмата през последната година, като подчерта, че работата на екипа е като на един отбор, който успешно се справя с ежедневните предизвикателства.

„Ние се учим от всеки един проект, съобразяваме се с нуждите на нашите клиенти и се стремим да реализираме успешно техните желания“, отбеляза той в презентацията си.

Един от примерите за успешно развитие на архитектурните фасадни решения, които компанията даде, бе за приложенията на вентилируемата система Forte. Предизвикателство за екипа беше да  предложи решение за Музея на тракийското изкуство край село Александрово, където е изградено копие на тракийската гробница, открита при разкопки от проф. Георги Китов през 2000 г.  Именно там Етем успява да приложи системата Forte, като за фиксирането на каменните плочи към фасадната рамка са използвани стоманени пинове.

„Този проект е едно от сериозните предизвикателства за екипа на Етем и крачка към успеха му в реализациите с този тип система”, каза Петко Пачев.

Специфично фасадно решение, с помощта на системата  Forte, е реализирано при емблематичната сграда в Лондон – Plantation Place. При него е използвана undercut технология за скрит монтаж, като за закрепване на каменните плочи към носещата конструкция са използвани анкери на Fischer Германия.

Друго решение, даващо възможност за скрит монтаж, е вентилируемата фасадна система Vario K20, специално разработена за скрит монтаж на керамични плочи на фирма Agrob Buchtal – Германия. Вентилируемата фасадна системата е напълно окомплектована с всички необходими крепежни елементи, монтажни конзоли, вертикални носещи профили и други елементи.

„Съвременната сграда е съвкупност от различни системи, за които  са важни не само отделните елементи, но и дребните детайли, надеждността на системата, както и наличието на добър консултант, който да следи реализациата на проекта – обясни продуктовият мениджър. Това комплексно решение предлага Етем”.

Встрани от архитектурните системи,  г-н Пачев не пропусна да сподели и за  съвместната работа на Етем с компании като Ауди, Мазерати, Смарт, BMW и др. От дълги години Етем произвежда алуминиеви части за автомобилната индустрия в завода си в Гърция, а от началото на 2012 г. част от това производство е изнесено и в България.

Ето какво сподели Петко Панчев пред екипа на Dogrami.bg за архитектурните системи и продукти Етем, както и за успеха на компанията, като част от групировката Viohalco.

С какво се отличава тазгодишното Roadshow на фирма Етем?
За първи път тази година включихме София в този партньорски тур. Това, което целим е да подпомогнем колегите и  партньорите ни от цялата страна, като им покажем какъв е начинът да се представи всеки един продукт. Портфолиото ни е огромно и това е един от начините да ги запознаем подробно с новостите в развитието и реализациите на компанията. Срещите, които правим, ни дават възможност да обсъдим в детайли това, което интересува нашите клиенти и партньори. Екипът на Етем, който гостува във всеки един град, акцентира и върху определени продукти и услуги, съобразно нуждите на града и клиентите.

За високата сграда на Капитал форт е използвана елементна фасада Е99. Фасадата на ниската сграда и „подиума” са комбинация от Е99, алуминиева фасадна сиситема Е85 и специално разработена вентилируема фасада за зоните с алуминиеви панели.

Кои са новостите в областта на архитектурните системи за Етем?
Най-новото е елементната фасадна система Е99, която е специално проектирана за най-високата сграда в България „Капитал Форт”. Такъв тип сгради налагат едно по-специфично решение, затова в реализацията му се включиха всички компании от групата Viohalco, която произвежда различни продукти – арматурно желязо, алуминиева и медна ламарина, медни тръби, кабели и т.н. По този начин ние показахме обединенитe сили на всяка от компаниите при успешната реализация на този проект.

Екипът ни проектира елементна фасадна система с високи технически показатели и минимално въздействие върху околната среда. Тя е конструирана с висока степен на устойчивост спрямо външните условия и издържа на  сериозни хоризонтални и вертикални натоварвания. Системата Е99 има редица предимства, с които  за съжаление много от партньорите ни не са запознати все още.

Доколко съвременните архитектурни решения определят развитието на фасадните системи?
Свободата на клиента е да избира между окачени фасадни системи, различен тип обшивки или комбинация от тях, вътрешни витрини и т.н.

По-важното за нас, обаче е  да разберем желанието му и ние се стремим да го реализираме.  Ще дам пример с вентилируемите фасади.

Преди няколко години, когато никой не бе чувал за вентилируеми фасадни системи, ние разполагахме с определен набор от решения, които постепенно разработвахме, благодарение на наши партньори и усилията на огромен екип от хора.  Ето защо, сега сме в състояние да предложим вентилируеми фасадни системи за монтаж на всякакви фасадни материали – камък, стъкло, алуминиеви композитни материали. Освен това, смея да твърдя, че създадохме и пазар за тези продукти.

Кои са настоящите проекти на Етем?
През тази година Етем България успя  да реализира най-голямата си досега единична продажба на панели etalbond®. Това са 40 хиляди кв. метра композитен  материал, които вложихме в  изграждането на  Paradise Mall  в София. Освен това, разработваме нови системи и разширяваме настоящите, като се стараем да подпомагаме нашите партньори в България да работят тук, както и извън страната. Нашият екип подкрепя активно колегите ни в Украйна, Румъния и Сърбия.

В презентацията си споменахте, въвеждането на  нови видове продукти – врати, парапети. Защо?
Моделът, който ние се стремим да следваме, е един търговец да предлага широка гама от продукти, условия и варианти на обслужване, с което да улесни клиентите. Нашите колеги търговци познават добре клиентите и партньорите на Етем, познават възможностите на пазара, както и проектите, които можем да реализираме. Затова включваме в портфолиото си още продукти – врати, парапети, панели и други.

Предстои ни да предлагаме и серия аксесоари на фирма GU, като определени търговски екипи вече разполагат с нужната техническа информация, познания  и маркетингови материали, за да стартират тази дейност в страната.

Успешно навлизате на пазара и на PVC системи. Кое е най-голямото постижение сред тях?
Интересното е, че наш партньор избра PVC профилна система с алуминиева капачка за жилищна сграда с  височина 90 м. Ние се постарахме да намерим подходящото решение за максимално добра експлоатация на тази система, като предложихме серия от допълнителни укрепвания и усилвания.

Доста успешно стартирахме предлагането на PVC системите и извън България, благодарение и на наши български партньори. Ние виждаме как всеки пазар е различен –  с типа обслужване, с предпочитание за тип профил, начини на завършвания и връзка с други фасадни елементи.

За нас не е важен типа система, а това да си подготвен да отговориш на изискванията на клиента.

Взискателен ли е клиентът в България?
Определено е взискателен, но най-вече що се отнася до цената. Прави впечатление, че пазарът е поляризиран. От една страна са предимно ценовите решения в България, от друга, наши партньори, които работят с клиенти  извън страната, отбелязват, че там клиентите държат на сигурни доставчици, качествени и изпитани решения, като цената не винаги е най-важна.

Пазарът e труден за нас и за нашите партньори. Но в крайна сметка, цената не е най-важното за Етем и ние успяваме, въпреки трудностите.

Може да харесате още...