Еврокодовете и поскъпването в строителния бранш – задача с неизвестни

В последните месеци на 2013 г. се чуха много гласове „за” и „против” задължителното въвеждане на европейските строителни норми, които в последните две години бяха доброволни за прилагане. Според решение на Министерството на инвестиционното проектиране от края на 2013 година еврокодовете ще бъдат задължителни при строителството на сгради, финансирани с обществени средства – от бюджета на държавата или на общините, както и от европейски фондове. Засега не е ясно дали частните инвеститори ще бъдат длъжни да строят само по европейските правила и докога ще могат да избират между национални и европейски норми.

Що е еврокод

Еврокодовете на практика са система от норми в строителството, която е разработена от Европейския комитет по стандартизация (CEN). Те трябва да заменят националните правила в проектирането – главно от 70-те и 80-те години на 20-ти век, актуализирани във времето. В края на 2011 г. специална наредба на тогавашното Министерство на регионалното развитие и благоустройството предвижда две години преходен период, в който могат да се прилагат и националните правила, и еврокодовете. През това време са разработени национално детерминирани параметри (NDP), т.е. специфичните за всяка страна национални приложения към евросистемата.

Частите на Еврокод са обединени в 10 европейски стандарта:

– EN 1990: (Еврокод 0) Основи на проектирането на строителни конструкции;
– EN 1991: (Еврокод 1) Въздействия върху строителните конструкции;
– EN 1992: (Еврокод 2) Проектиране на бетонни и стоманобетонни конструкции;
– EN 1993: (Еврокод 3) Проектиране на стоманени конструкции;
– EN 1994: (Еврокод 4) Проектиране на комбинирани стомано-стоманобетонни конструкции;
– EN 1995: (Еврокод 5) Проектиране на дървени конструкции;
– EN 1996: (Еврокод 6) Проектиране на зидани конструкции;
– EN 1997: (Еврокод 7) Геотехническо проектиране;
– EN 1998: (Еврокод 8) Проектиране на конструкциите за сеизмични въздействия;
– EN 1999: (Еврокод 9) Проектиране на алуминиеви конструкции.

За меда и жилото

Еврокодовете отразяват опита на държави, които са по-напред в строителното проектиране и на практика означават изравняване на регулациите в евросъюза, така както това бе направено в редица други сектори. Плюс е също, че българските проектанти, поне на теория, ще могат да работят свободно за проекти, в която и да е от държавите членки на ЕС. С други думи – въвеждането на евронормите ще стимулира свободното движение на проектантските и строителните услуги, предлагани от българските експерти в гилдията.

На практика еврокодовете въвеждат обща платформа между проектанти, производители на строителни материали, изпълнители и клиенти на строителни услуги и са гаранция за уеднаквено разбиране по отношение на проектирането на конструкции.

Безспорен плюс е, че спазването на еврокодовете води до по-висока устойчивост и надеждност на конструкциите, защото при тях са използвани достиженията на противоземетръсното инженерство през последните 20 години. Изискванията са за засилена носеща конструкция – колони, греди, противоземетръсни шайби, плочи. Евростандартите изискват в тях да се влагат и повече, и по-висококачествена арматура, както и бетон с по-високи якостни свойства. Налице са и норми за по-голяма дебелина на стените, както и за по-висока енергийна ефективност.

Освен това еврокодовете обръщат специално внимание на „средата“, в която конструкциите ще битуват в бъдеще. Правилата целят по-дълъг живот на строителната конструкция чрез увеличаване на металното покритие на стоманобетона.

Прилагането на евростандартите обаче означава допълнителни усилия от страна на българските проектанти, включително и заради обема на системата – около 10 тома или над 5000 страници. Затова сред минусите е липсата на достатъчно опит и познания на българските експерти в сектора.

Логично е да се очаква, че конструкции, които са по-добре проектирани, по-добре осигурени и по-надеждни, ще бъдат и по-скъпи. Тъкмо темата за това

с колко точно ще се оскъпи строителството

раздели бранша. Според част от гилдията въвеждането на еврокодовете неминуемо ще доведе до скок на цените от порядъка на 30-50%, други експерти пък смятат, че скокът ще е само 5-15%.

През ноември м.г. от Съюза на строителните конструктори в България алармираха, че очакват поскъпване на строителните конструкции с 50% до 100% и предрекоха фалит за много от бетоновите центрове в страната. Причината – няма да могат да покрият изискванията на продуктовия еврокод за бетона. Въвеждането на системата означава също, че няма да е възможно досегашното използване на украинска и руска стомана, която е по-евтина, тъй като не отговаря на евронормите, припомниха от Съюза на строителните конструктори.

Друг проблем според експертите в сектора е използването на софтуерните програми за проектиране, тъй като, оказва се, те не са достатъчно надеждни и дават разлика при изчисления „на ръка” за един и същи проект.

Появиха се и „конспиративни теории” – че въвеждането на еврокодовете ще обслужи в най-голяма степен големите европейски производители и тяхната по-скъпа продукция, че най-големите печеливши ще са чуждестранните проектантски бюра, които досега при работа в страната трябваше да минат през българско проектантско „заверяване”.

Според експертите в Министерството на инвестиционното проектиране, както и според Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, оскъпяването ще е между 10-15%. В специално становище от камарата настояха за отлагане с още една година на задължителното въвеждане на системата на еврокодовете и за продължаване на досегашния преходен период за успоредно прилагане на европейските и националните правила.

От камара припомнят плюсовете на системата от еврокодове – по-високо качество на проектиране и по-голяма сигурност на конструкциите. Но смятат, че двегодишният преходен период не е бил достатъчен, за да бъдат обучени българските експерти. Това е факт, въпреки усилията на браншовата организация да организира обучения и да разработва практически ръководства за голяма част от еврокодовете. Налице е възможност за удължаване на преходния период с още една година, особено за частните строежи, се посочва в становището на организацията. Затова предложението на камарата е при частни инвестиции още една година възложителят да може да избира по коя от двете системи да бъде извършено проектирането.

Има и трета група специалисти в сектора, които смятат, че всичко е относително и всякакви изчисления за поскъпване са погрешни. Причината е, че сградите са строго индивидуални и това не позволява обобщения.

Част от противниците на идеята за въвеждане на евростандартите от началото на тази година изтъкват, че държави като Гърция, Италия и Испания не са започнали да прилагат системата. Унгария също работи изцяло с национални кодове. Други обаче твърдят, че в някои европейски страни вече се прилагат еврокодове второ поколение, готви се и трета версия. И че всяко закъснение е като бумеранг.

Може да харесате още...