Европейските заеми за саниране на жилища ще са потребителски

Заемите за саниране на многофамилни жилища с европейски средства ще са потребителски и се очаква лихвите по тях да бъдат наполовина по-ниски от пазарното равнище. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на инспектирането на  ремонтно-обновителните работи на многофамилна жилищна сграда на ул. “Цар Самуил” 2 в София, която се реализира по съвместния проект на МРРБ и Програмата на ООН за развитие (ПРООН) – „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”

Министър Плевнелиев отбеляза, че подобни заеми са по-високо рискови, но за целта гаранционен фонд с 13 млн. лева ще издава и гаранции към банките, които ще отпускат кредити, за да имат по-нисък риск и да дадат максимално изгодни лихви.

Министърът уточни още, че банките, които ще работят по проекта ще бъдат избрани на състезателен принцип. До края на годината ще спечели тази, която даде най-ниските лихви, допълни министър Плевнелиев.

Той припомни още, че по програмата са предвидени 63 млн. лева. От тях 50 млн. лева са грант по схемата, която предвижда съучастието с по петдесет на сто от държавата и от собствениците на апартаментите.

За да се участва в проекта е необходимо да бъде регистрирано сдружение на етажната собственост. Само тогава може да се търси консултация от проджект-мениджъра по места, който ще помогне при подготовката на проекта за саниране. Очаква се между 300 и 500 сгради да бъдат санирани.

За хората, решили да санират жилищата си с европейски средства, ще са безплатни енергийния и конструктивния одит, както и услугата на проджект-мениджърите. Освен това вече е договорено със Софийска голяма община да поеме разходите за обновяване на зелените площи пред многофамилните жилищни сгради, които са изпълнили проектите за енергийна ефективност и саниране.

Реновирането на сградата на ул. „Цар Самуил” 2, която министър Плевнелиев посети днес, ще приключи до края на този месец. Обновената сграда е построената през 1932 г. Заплатени общо 170 000 лева за ремонтните дейности. В сградата живеят 16 семейства. Домоуправителят Росица Касабова разказа на министър Плевнелиев, че всяко семейство е отделило между 3000 и 5000 лева за обновяването. При направеното обследване на конструкцията на сградата е установено, че от 12 балкона 2 са опасни и са били премахнати. Очакванията са, че сметките за отопление на семействата ще намалеят наполовина след приключване на ремонта. Сега апартамент от 80 кв. м. плаща средно по 200 лева на месец за парно.

Моделът и опитът, по който се обновяват сгради подобни на тази, ще се прилага и при схемата за саниране на многофамилни жилищни сгради по Оперативна програма “Регионално развитие”.

publics.bg

 

Може да харесате още...