Фабрика, построена само от дърво

За дървени къщи с изцяло дървени конструкции сме чували и чели – а който е пътешествал повечко из родните селца, може и да е пребивавал в такава. Факт е, че в ново време стремежът към дървените конструкции се възражда. Едно от доказателствата за това е проектът за цяла фабрика, построена само от дърво – демонстрация и потвърждение за актуалността на устойчивите дървени конструкции.

Най-различни дървесни продукти са използвани за изграждането на това пространство – многослойна ламинирана дървесина, леки дървесни стълбове и колони, крос-ламинирана дървесина за стените, предварително изработени покривни панели. Цялата структура е изградена само за осем дни. Под-подовата изолация е направена от перлит и пемза, премахвайки нуждата от обичайната XPS пяна.

Най-малко две са безспорните предимства на този вид дървени конструкции. От една страна налице е използването на източник, който не замърсява природата и е възобновяем. От друга, те изглеждат красиво. Не можем да не споменем и отличната им енергийна ефективност.

Фабриките обикновено са грозновати и ръбести структури, които трудно могат да бъдат определени като хубави, но в този случай можем да говорим за изключение – тя е ръбеста, но красива.

„Съоръжението е първото по рода си в Северна Америка и ще помогне… за популяризирането на стандарта за пасивни сгради и устойчиви, енергийно ефективни методики за строителство, които използват иновативни дървесни строителни материали“, пише изданието Wood Design Awards. „Нещо повече, тя демонстрира ефикасността на използването на дървесина в сгради, които обикновено са с лош вид и слаби еnергийни характеристики“.

greentech.bg

Може да харесате още...