Фасада като стъклен мираж в Истанбул

Една от най-ефектните стъклени фасади в мегаполиса Истанбул е тази на сградата на Vakko, водеща модна марка в Турция. Сградата е реконструкция и адаптация на изоставена бетонна структура в града по проект на архитектурно студио REX. Вместо да скрият съществуващата бетонна  рамка, архитектите избират да я подчертаят, като облицоват външната ѝ страна в тънки листове от прозрачно стъкло.

Това дава възможност за показване както на структурата, така и на най-новите продукти на Vakko. За разлика от откритите фасади на шоурума, офисите се помещават над сградата, в надстройка, облечена в огледално стъкло.

За да постигнат максимален ефект от новата фасада, REX използват извито прозрачно стъкло. Архитектите обясняват: „като се вкара извивка във формата на „Х“ във всеки стъклен панел, здравината му се увеличава, необходимостта от допълнителни рамки се премахва и дебелината му се намалява „.

Специалното стъкло, което е много тънко и прозрачно, е произведено единствено за този проект от LamGlass, като всеки стъклен лист е бил нагряван и охлаждан многократно в керамична форма.

На покрива има тераса, която служи като място за отдих за служителите на компанията. Екстериорът на проекта изглежда като стъклен мираж, резултат от сътрудничеството на архитектите от REX с местните техници, за да се скрие тромавата структура на съществуващата бетонна конструкция.

Може да харесате още...